HERBATKA CZERWONA TYPU PU ERH "WIOSNA"
SKŁAD: Herbata czerwona PU ERH mango, morela, ananas, żurawina lio, czereśnia, wiśnia i pomarańcza kandyzowana, winogrono, płatki kwiatów nagietka, chabra różowego i niebieskiego, płatki róży, aromat.
Herbaty PU ERH nazywane są „pogromcami tłuszczu”. Napar działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych oraz stymuluje pracę jelit, co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie końcowym wspomaga spalanie tłuszczów. Czerwona herbata obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co poprawia również krążenie. To podstawa diety osób, które zdecydowały się na odchudzanie oraz tych, którym zależy na naturalnym oczyszczaniu organizmu.
Uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat. Ojczyzną pu-erh jest region Pu’er w prowincji Junnan na południu Chin. Pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna, ale różni się od niej tym, że zostaje poddana dodatkowemu procesowi fermentacji. Ma ona smak bardziej gorzki niż czarna, przez co w krajach europejskich często dodaje się do niej aromaty, aby go złagodzić – najczęściej cytrynowy. Czerwoną herbatę pija się zwłaszcza w krajach wschodniej Azji. Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty (od pierwszej – najwyższej do dziesiątej – najniższej). Stopień na skali określa pochodzenie liści i ich jakość, sposób ich przetworzenia i przechowywania. Istnieją dwa rodzaje herbaty Pu-erh – Sheng oraz Shu. Różnią się one produkcją. Pu-erh Sheng poddawany jest naturalnemu starzeniu poprzez leżakowanie herbaty. Proces ten może trwać nawet kilkadziesiąt lat. Natomiast Pu-erh Shu poddawany jest procesowi postarzania zwanemu wodui. Polega on na poddaniu herbaty procesom fermentacji za pomocą drobnoustrojów i szlachetnych grzybów, które rozwijają się poprzez poddanie herbaty działaniu pary wodnej oraz podwyższonej temperatury przez co herbata w smaku jest podobna do dojrzałych Pu-erhów Sheng. Pu-erh Shu może być spożywany natychmiast po przeprowadzeniu „wodui”, ale może również być pozostawiony do wieloletniego leżakowania podobnie jak Pu-erh Sheng. Obie wersje często można spotkać w formie prasowanej.
PU ERH WŁAŚCIWOŚCI
Pu-erh reguluje pracę jelit, poprawia metabolizm oraz wspomaga układ pokarmowy. Znana jest z właściwości odchudzających, które zawdzięcza enzymom i taninom. Czerwona herbata obniża cholesterol, poprawia pamięć, a nawet chroni przed chorobami nowotworowymi. W dolegliwościach związanych z przejedzeniem Pu-erh również radzi sobie doskonale pobudzając wydzielanie soków trawiennych. Czerwona herbata może służyć jako zdrowy zamiennik kawy. Zawarta w niej kofeina pobudza nasze ciało. Dzięki składnikom polifenolowym może poradzić sobie z grypą, przeziębieniem lub stanami zapalnymi. Herbata Pu-erh leczy również kaca, wzmacnia ciało, poprawia pamięć i uspokaja.
Jak parzyć herbatę?
Parzenie czerwonej herbaty nie jest czymś trudnym i z całą pewnością nie trzeba pilnować tak bardzo temperatury i czasu parzenia, jak ma to miejsce w przypadku zielonej herbaty. Wystarczy zalać filiżankę z łyżeczką herbaty wrzątkiem i odstawić na 3-5 minut (zaparzać należy pod przykryciem). Niektóre osoby na początku nie przepadają za smakiem herbaty Pu erh i dodają do niej przykładowo cukier, ale nie jest to dobrym rozwiązaniem. W taki sposób obniżamy jakość naparu, gdyż cukier neutralizuje większość dobroczynnych właściwości naparu, a tego przecież nie chcemy.
Warto zaznaczyć, że na jednorazowym zaparzeniu liści czerwonej herbaty się nie kończy. Można je wykorzystać ponownie, co z pewnością jest dobrą wiadomością dla naszego portfela. Z tych samych liści można przygotować kolejny napar dwukrotnie czy nawet trzykrotnie. Nie zaleca się zostawiać liści w naparze po zaparzeniu herbaty, gdyż wówczas tracimy możliwość zaparzenia ich po raz kolejny. Po upłynięciu stosownego czasu, należy po prostu usunąć liście z naczynia. Nie trzeba jednak od razu przygotowywać z nich kolejnego naparu, ale nie należy też z tym zwlekać. Napar przygotowany z dobrej jakości suszu szybko nabiera charakterystycznego koloru i wydziela specyficzny zapach ziemi.
WAGA NETTO: 1 kg
DATA PRZYDATNOŚCI: 12 miesięcy
Produkty opakowane są w szczelne opakowania strunowe Doypack. Dzięki tym opakowaniom możesz cieszyć się smakiem i aromatem przez długi czas.
Opakowania doskonale chronią przed czynnikami zewnętrznymi np. zawilgoceniem, wywietrzeniem, ochroną przed promieniami słonecznymi. Zamknięcie strunowe pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie opakowania.
- Dodatkowe zabezpieczenie w postaci zgrzania.
- Zamknięcie strunowe pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie produktu.
- Zamknięcie strunowe chroni przed rozsypaniem.
- Bardzo wysoka barierowość (ochrona przed czynnikami zewnętrznymi).
- Nieprzezroczystość (ochrona przed promieniami słonecznymi).
- Estetyczne i praktyczne opakowanie.
Jeżeli potrzebują Państwo kawę, herbatę, zestawy prezentowe dla firm, współpracowników, do biur, restauracji, kawiarni, hoteli itp, zapraszamy.
KAŻDY PRZEDMIOT MOŻEMY ZAPAKOWAĆ PREZENTOWO W KOKARDĘ I CELOFAN, ZAWSZE WYGLĄDA PIĘKNIE! :)