HERBATKA CZERWONA TYPU PU ERH "JAŚMIN - PIWONIA"
SKŁAD: Herbata czerwona PU ERH płatki jaśminu, kwiat piwonii, kwiat róży, czarne winogrona, aromat.
Herbaty PU ERH nazywane są „pogromcami tłuszczu”. Napar działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych oraz stymuluje pracę jelit, co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie końcowym wspomaga spalanie tłuszczów. Czerwona herbata obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co poprawia również krążenie. To podstawa diety osób, które zdecydowały się na odchudzanie oraz tych, którym zależy na naturalnym oczyszczaniu organizmu.
Uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat. Ojczyzną pu-erh jest region Pu’er w prowincji Junnan na południu Chin. Pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna, ale różni się od niej tym, że zostaje poddana dodatkowemu procesowi fermentacji. Ma ona smak bardziej gorzki niż czarna, przez co w krajach europejskich często dodaje się do niej aromaty, aby go złagodzić – najczęściej cytrynowy. Czerwoną herbatę pija się zwłaszcza w krajach wschodniej Azji. Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty (od pierwszej – najwyższej do dziesiątej – najniższej). Stopień na skali określa pochodzenie liści i ich jakość, sposób ich przetworzenia i przechowywania. Istnieją dwa rodzaje herbaty Pu-erh – Sheng oraz Shu. Różnią się one produkcją. Pu-erh Sheng poddawany jest naturalnemu starzeniu poprzez leżakowanie herbaty. Proces ten może trwać nawet kilkadziesiąt lat. Natomiast Pu-erh Shu poddawany jest procesowi postarzania zwanemu wodui. Polega on na poddaniu herbaty procesom fermentacji za pomocą drobnoustrojów i szlachetnych grzybów, które rozwijają się poprzez poddanie herbaty działaniu pary wodnej oraz podwyższonej temperatury przez co herbata w smaku jest podobna do dojrzałych Pu-erhów Sheng. Pu-erh Shu może być spożywany natychmiast po przeprowadzeniu „wodui”, ale może również być pozostawiony do wieloletniego leżakowania podobnie jak Pu-erh Sheng. Obie wersje często można spotkać w formie prasowanej.
PU ERH WŁAŚCIWOŚCI
Pu-erh reguluje pracę jelit, poprawia metabolizm oraz wspomaga układ pokarmowy. Znana jest z właściwości odchudzających, które zawdzięcza enzymom i taninom. Czerwona herbata obniża cholesterol, poprawia pamięć, a nawet chroni przed chorobami nowotworowymi. W dolegliwościach związanych z przejedzeniem Pu-erh również radzi sobie doskonale pobudzając wydzielanie soków trawiennych. Czerwona herbata może służyć jako zdrowy zamiennik kawy. Zawarta w niej kofeina pobudza nasze ciało. Dzięki składnikom polifenolowym może poradzić sobie z grypą, przeziębieniem lub stanami zapalnymi. Herbata Pu-erh leczy również kaca, wzmacnia ciało, poprawia pamięć i uspokaja.
Jak parzyć herbatę?
Parzenie czerwonej herbaty nie jest czymś trudnym i z całą pewnością nie trzeba pilnować tak bardzo temperatury i czasu parzenia, jak ma to miejsce w przypadku zielonej herbaty. Wystarczy zalać filiżankę z łyżeczką herbaty wrzątkiem i odstawić na 3-5 minut (zaparzać należy pod przykryciem). Niektóre osoby na początku nie przepadają za smakiem herbaty Pu erh i dodają do niej przykładowo cukier, ale nie jest to dobrym rozwiązaniem. W taki sposób obniżamy jakość naparu, gdyż cukier neutralizuje większość dobroczynnych właściwości naparu, a tego przecież nie chcemy.
Warto zaznaczyć, że na jednorazowym zaparzeniu liści czerwonej herbaty się nie kończy. Można je wykorzystać ponownie, co z pewnością jest dobrą wiadomością dla naszego portfela. Z tych samych liści można przygotować kolejny napar dwukrotnie czy nawet trzykrotnie. Nie zaleca się zostawiać liści w naparze po zaparzeniu herbaty, gdyż wówczas tracimy możliwość zaparzenia ich po raz kolejny. Po upłynięciu stosownego czasu, należy po prostu usunąć liście z naczynia. Nie trzeba jednak od razu przygotowywać z nich kolejnego naparu, ale nie należy też z tym zwlekać. Napar przygotowany z dobrej jakości suszu szybko nabiera charakterystycznego koloru i wydziela specyficzny zapach ziemi.
WAGA NETTO: 1000g
DATA PRZYDATNOŚCI: 24 miesiące
Produkty opakowane są w szczelne opakowania strunowe Doypack. Dzięki tym opakowaniom możesz cieszyć się smakiem i aromatem przez długi czas.
Opakowania doskonale chronią przed czynnikami zewnętrznymi np. zawilgoceniem, wywietrzeniem, ochroną przed promieniami słonecznymi. Zamknięcie strunowe pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie opakowania.
- Dodatkowe zabezpieczenie w postaci zgrzania.
- Zamknięcie strunowe pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie produktu.
- Zamknięcie strunowe chroni przed rozsypaniem.
- Bardzo wysoka barierowość (ochrona przed czynnikami zewnętrznymi).
- Nieprzezroczystość (ochrona przed promieniami słonecznymi).
- Estetyczne i praktyczne opakowanie.
Jeżeli potrzebują Państwo kawę, herbatę, zestawy prezentowe dla firm, współpracowników, do biur, restauracji, kawiarni, hoteli itp, zapraszamy. Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania.
Do każdego zakupu otrzymają Państwo paragon.
KAŻDY PRZEDMIOT MOŻEMY ZAPAKOWAĆ PREZENTOWO W KOKARDĘ I CELOFAN, ZAWSZE WYGLĄDA PIĘKNIE! :)