Herbata Pu Erh:
Lao Cha Tou
50g
Sposób przygotowania:
Lao Cha Tou, czyli dosłownie “stara herbaciana głowa” to herbata, która powstaje przy produkcji prasowanych herbat pu-erh, jest to najniższa warstwa herbaty, która pod wpływem działania nacisku i procesów fermentacji kruszy się w charakterystyczne “peletki”. W smaku jest ziemista, aromat przypomina orzech włoski.
Herbata nadaje się do wielokrotnego parzenia.
Jako, że jest to herbata pu-erh, przed pierwszym parzeniem zaleca się wykonanie xing cha 醒茶, czyli budzenia herbaty. Polega ona na wykonaniu szybkiego, kilkusekundowego parzenia, które następnie jest wylewane. Ma to na celu oczyszczenie herbaty.
Zalecane parzenie: 4g/250ml w temperaturze ok. 95°C przez 2 min.
Pochodzenie: Yunnan, Chiny
Chanda to firma, która powstała z miłości do chińskich herbat. Wierzymy, że świat herbat jest nieskończony i zamierzamy poświęcić się eksplorowaniu go. W naszej firmie stawiamy na najwyższą jakość produktów.
Oferujemy herbaty zarówno aromatyzowane z dodatkami owoców, przypraw i płatków kwiatowych, jak i herbaty ortodoksyjne, organiczne, stworzone wprost dla ceremonii herbacianych. Promujemy bogatą kulturę picia herbaty i zachęcamy wszystkich - amatorów oraz koneserów - do delektowania się "boskim" naparem.