Herbata czerwona Pu-erh 250g Bio-Flavo
Herbatę Pu-erh uzyskuje się przez zaawansowaną oksydację świeżo zebranych zielonych listków. Oksydację tą przerywa się jednak, gdy końce listków stają się czerwono-brązowe. Następnie dojrzewa się takie liście w ciemnych warunkach (wysokiej jakości pu erh-y nawet przez kilkudziesiąt lat). Herbaty czerwone (w Chinach zwane ciemnymi) mają charakterystyczny, ziemisty aromat i korzenny posmak. Obfitują one w moc cennych polifenoli, enzymów i witamin, których jest więcej niż w całkowicie utlenionych herbatach czarnych.
Cenne substancje obecne w czerwonej herbacie Pu-erh
Herbaty Pu-erh zawierają wiele związków biologicznie czynnych takich jak alkaloidy, polifenole, minerały (wapń, magnez, żelazo, selen, mangan, fluor), witamin (E, z grupy B). Zawartość teiny będącej formą kofeiny oraz licznie obecnych tanin i katechin pomaga w szybszym metabolizmie a więc w odchudzaniu. Teina wchłaniana w jelitach ma działanie pobudzające, gdy tymczasem kofeina z kawy wchłaniana jest już w żołądku. Herbaty typu Pu-erh zawierają dużo szczawianów, więc należy je pić z umiarem żeby nie zaburzyć funkcjonowania nerek.
Bio-polifenole w herbacie Pu-erh i ich korzystne właściwości zdrowotne
Znajdziemy tu pewne ilości kwasów fenylokarboksylowych (galusowy) o umiarkowanym działaniu antyutleniającym.
Występuje też pewna ilość flawonoli takich jak:
a. kwercetyna o właściwościach przeciwmiażdżycowych, przeciwzakrzepowych, antynowotworowych
b. kemferol działający przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, rozkurczowo
c. mirycetyna wykazująca działanie antynowotworowe, antyzapalne.
Najwięcej jest jednak katechin (z grupy flawanoli), a z nich przeważa galusan epigallokatechiny. Wykazano, że mają one bardzo silne działanie antyutleniające. Działają one też antywirusowo, antybakteryjnie, antynowotworowo, antyzapalnie, przeciwmiażdżycowo, przeciwmutagennie. Regularne picie powoduje obniżenie poziomu cholesterolu LDL i ciśnienia tętniczego. Zwłaszcza zaleca się picie tej herbaty po posiłku. Powoduje to szybszą przemianę materii a więc sprzyja odchudzaniu.
Sposób przygotowania herbaty czerwonej
Herbatę tą zalewamy wodą o temperaturze powyżej 90 st.C przez 3-4 minuty stosując około 1g suszu na 100ml wody. Można parzyć 2-3 razy. Krótsze zaparzanie daje napar pobudzający, orzeźwiający, natomiast dłuższe napar uspokajający, relaksujący. W Chinach stosuje się tzw. budzenie herbaty zalewając listki wrzątkiem na parenaście sekund a następnie wylewając ten napar. I dopiero wówczas stosuje się parzenie właściwe o jakieś dziesięć sekund dłuższe niż trwało budzenie. Parzy się tam nawet 4-8 razy, ale dawki suszu są znacznie wyższe bo aż 3-5 gramów na 100 ml wody.