Basilur i szczypta adrenaliny – nadszedł czas na licytacje!
Czujesz ten dreszczyk emocji? Crème de la crème herbat Basilur na wyciągnięcie ręki – i to w cenach, o jakich Ci się nie śniło!
Aukcje zaczynamy od 1 zł! Tak, dobrze widzisz, od symbolicznej ZŁOTÓWKI bez żadnych progów minimalnych!
Miej się na baczności i śledź na bieżąco rozwój licytacji ulubionych pozycji.
Pamiętaj – na smakowite kąski poluje całe grono czujnych herbaciarzy!
Nie pozwól, by ktoś inny zgarnął Ci sprzed nosa najlepszą zdobycz!
Wierzymy w Ciebie, bo…
Kim jesteś? Jesteś zwycięzcą!
Do zobaczenia na mecie!
CHINESE PU-ERH w stożku 100 g liść
Chińska czerwona herbata liściasta Pu-Erh.
Pu Erh Tea to herbata o charakterystycznym, lekko "ziemistym", wędzonym smaku i aromacie.
Legenda głosi, że odkrycie Pu Erh zawdzięczamy przypadkowi. W czasie wielkiej powodzi zamokły zbiory herbaty. Przeniesiono je do górskich jaskiń w nadziei, że wyschną. W natłoku poważniejszych problemów o herbacie oczywiście zapomniano. Znaleziona po latach herbata okazała się mieć interesujący lekko “wędzony” smak i aromat oraz właściwości zdrowotne.
W procesie wytwarzania Pu Erh liście herbaty są najpierw zbierane i rolowane i suszone, a następnie nawilżane pozostawione w ciemnych grotach gdzie dojrzewają. W tych warunkach następuje proces fermentacji mikrobiologicznej i utleniania, którym ten rodzaj herbaty zawdzięcza swoje właściwości oraz kolor listków Gdy ulegną pełnej fermentacji, zostają wysuszone powtórnie. Dokładną recepturę wytwarzania Pu Erh do dziś utrzymuje się w tajemnicy
Nr katalogowy: 71701
EAN13: 4792252936805
Masa netto: 100 g
Kraj pochodzenia składników: Chiny
Kraj producenta: Sri Lanka
Wymiary opakowania: 8,5 x 5 x 17 cm
Jak sfinalizować zbiorowo zakupy?
- Po wygraniu jednej lub kilku licytacji w ciągu kilku dni możesz jednocześnie dokupować produkty w opcji Kup Teraz.
- Ważne jest, by zarówno zaraz po wygraniu licytacji, jak i kupieniu od razu produktów, przerwać proces płacenia w banku, zamykając stronę.
- By wszystkie zakupione produkty zsumowały się w jedno zbiorcze zamówienie. należy przejść do zakładki MOJE ZAKUPY, zaznaczyć ptaszkiem wszystkie przedmioty i kliknąć na samym dole po prawej stronie OPŁAĆ.
Właściwości czerwonej herbaty:
1. Herbata czerwona zawiera wiele związków biologicznie czynnych: garbniki, alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, wapń, magnez, żelazo, selen, witaminę Erh
2. "Spalacz tłuszczu" - według lekarzy medycyny chińskiej szczególnie ludzie między 30, a 50 rokiem życia dzięki piciu Pu-Erha mogą przez miesiąc stracić kilka kilogramów i będzie to trwały efekt Dlaczego to działa? Czerwona herbata – dzięki wysokiej zawartości garbników, reguluje pracę żołądka i trzustki. Enzymy i teina przyśpieszają metabolizm tłuszczów, dzięki czemu świeżo przyjęte tłuszcze natychmiast zostają przetworzone na energię zamiast na „oponkę” w pasie.
3. Pu-Erh przyspiesza także proces oczyszczania organizmu z toksyn – dzięki temu łagodzi skutki spożycia alkoholu.
4. Jest silnym antyoksydantem - zapobiega powstawaniu agresywnych związków tlenu - wolnych rodników.
5. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
W herbacie można znaleźć wszystko, co powinien zawierać dobry napar.
Kofeinę, taniny, antyoksydanty. Wyjątkowe połączenie tych składników sprawia, że jest ona warta uwagi. Jej regularne picie zaleca się wszystkim tym, którzy dbają o swoje zdrowie i samopoczucie.
W tym miejscu warto przypomnieć rozpowszechnioną wśród koneserów niechęć do herbaty w saszetkach, która – zdaniem wielu – produkowana jest z gorszych gatunków liści.
Herbata w saszetkach firmy Basilur Tea jest w tym względzie wyjątkiem, bowiem do jej produkcji używa się surowca, który nie odbiega gatunkiem i smakiem od herbat liściastych. Dotyczy to także herbat owocowych, które marka ma w swojej ofercie.
Nasze herbaty zarejestrowane są pod numerem TC/E/PR/1513/1143, który jest też nadrukowany na każdym eksportowanym produkcie.
W herbatach Basilur Tea można go znaleźć zaraz przy indeksie produktu, który jest wytłoczony bezpośrednio na opakowaniu.
Certyfikacja Sri Lanka: LK-BIO-149 nr. rej. CU841227
Certyfikacja Polska: PL-EKO-06-005425
Bureau Veritas - Food Safety System Certification FSSC 22000 potwierdza zgodność produktów ze standardem ISO 22000. Podczas produkcji są one poddawane analizie zagrożeń oraz sprawdzane są krytyczne produkty kontroli (HACCP). Mówiąc prościej, jest to proces, który ma zapewnić, aby produkowana żywność spełniała wszystkie zdrowotne wymagania. System HACCP ma za zadanie stwierdzić, czy podczas produkcji mogą wystąpić zagrożenia biologiczne, chemiczne i fizyczne.
Pamiętaj, by przy wyborze kierować się certyfikatami – różnica w jakości może być bardzo duża, a małe logo jest zapewnieniem wysokogatunkowego suszu.
Sposób parzenia na gorąco:
Łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o temperaturze 95°C (tzw. biały wrzątek; gorąca niewrząca), parzymy na dwa sposoby:
- Przy parzeniu krótkim do 3 minut, napar jest orzeźwiający i pobudzający.
- Przy parzeniu dłuższym do 5 minut, otrzymujemy napar o działaniu relaksującym.
Zbyt długie parzenie, powoduje cierpkość w smaku naparu.
Liście czarnej herbaty nadają się wyłącznie do jednokrotnego zaparzenia.
Sposób przygotowania na zimno (cold brew):
Metoda parzenia na zimno to świetna alternatywa dla tradycyjnego przygotowywania herbat. Napar uzyskany tym sposobem, oprócz tego, że będzie delikatniejszy, może zaskoczyć wachlarzem zupełnie innych smaków.
Jak to zrobić?
- Dwie-trzy łyżeczki herbaty wsypujemy do dzbanka i zalewamy zimną lub nawet lodowatą wodą, po czym odkładamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
- Możemy także przygotować to w sposób ekspresowy: odkręcamy butelkę wody, do środka wrzucamy jedną torebkę herbaty lub papierowy filtr z suszem herbacianym, zakręcamy i odkładamy do lodówki.
- Herbata powinna pozostać w lodówce od 2 do 6 godzin. W ten sposób przygotujemy sobie orzeźwiający napój na wynos, który będzie znacznie zdrowszy od napojów typu ice tea ze sklepowych półek.
Dlaczego warto parzyć tą metodą?
- Przy zalewaniu herbaty zimną wodą otrzymujemy napar znacznie delikatniejszy, w którym nie czuć goryczki – pod wpływem zimnej wody większość garbników odpowiadających za gorzki smak, zostaje w liściach, a na pierwszy plan wysuwają się gamy kwiatowe czy owocowe.
- Ten sposób parzenia sprawia również, że napar ma mniejszą zawartość kofeiny czyli herbacianej teiny i katechin