Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatnościHerbata czarna ŻAR PUSTYNI 50g Trawa Cytryn. W-wa (6288630856)
Opis
W odróżnieniu od innych sprzedających, każdą herbatę pakujemy w szczelne, chroniące przed światłem opakowanie.
Kartonowe pudełka, w których wysyłane są wszystkie zamówienia, chronią delikatne herbaciane listki przed pokruszeniem. Nie przesyłamy herbat w kopertach!
Naszym celem jest dostarczenie Wam produktów pełnych aromatu i w nienaruszonym stanie.
Informacje ogólne:
Herbata cejlońska w połączeniu z trawą cytrynową, kawałkami cytryny i imbirem - te zapachy wyróżniają się w mieszance, nadając jej mocny cytrusowy aromat. W smaku delikatnie wyczuwalny również pikantny czerwony i biały pieprz. Na drugim planie łagodny aloes, drzewo sandałowe i kwiatki kaktusa. Bardzo orzeźwiający, słoneczny napar, doskonały na ciepłe dni. Idealnie pasuje do niego odrobina miodu.
Sposób parzenia | 1 łyżeczkę herbaty (2-3g/150ml) zalej gorącą wodą (95°C) i zaparzaj przez 2-3 minuty. |
Składniki | Czarna herbata Cejlon, plasterki cytryny, Citronella, aromat naturalny, kawałki imbiru, biały pieprz, kwiatki kaktusa, czerwone owoce drzewa pieprzowego, kawałki drzewa sandałowego, liście aloesu, kwiatki ostu. |
Kraj pochodzenia | Cejlon |
Opinie naszych klientów | |
Sikorka | Herbata mocno cytrynowa, świetnie pachnie. Ma lekko drażniący smak, ale bez przesady. Kupiłam małą porcję na próbę, ale przed zbliżającą się zimą pewnie zamówię więcej. |
Czym jest herbata czarna?
Ten najpopularniejszy w naszej części świata rodzaj herbaty pochodzi, tak jak herbata zielona czy oolong, z krzewu Camellia sinensis. Od herbaty zielonej różni ją jednak metoda produkcji. Swój głęboki smak i bursztynowy kolor czarna herbata zawdzięcza pełnemu procesowi fermentacji, który powoduje nie tylko zmianę barwy liści na ciemniejszy, ale również pozwala na jej dłuższe przechowywanie i zwiększa zawartość kofeiny, przez co staje się doskonałym zastrzykiem energii.
Przygotowanie czarnej herbaty rozpoczyna się od zerwania liści i ich więdnięcia, następniezostają one zwinięte i poddane długiej fermentacji, która zostaje przerwana przez wypalanie w temperaturze ok. 90 stopni Celsjusza. Proces ten pozwala osiągnąć tak pożądany intensywny smak i zapach oraz ciemną barwę.
Jak powstała?
Dzieje herbaty sięgają tysięcy lat wstecz, lecz historia czarnej herbaty, mimo że nie wiadomo dokładnie kiedy i w jakich okolicznościach została „wynaleziona”, jest stosunkowo krótka. Znanych jest jednak kilka teorii jej powstania, w których, jak to zwykle bywa, największą rolę odgrywa przypadek.
Jedna z nich mówi o tym, że w XVI w. w chińskiej wiosce Tong Mu podczasprzemarszu wojsk wstrzymano wytwarzanie zielonej herbaty, a jej liście stacjonujący żołnierze wykorzystali do przygotowania posłań. Po opuszczeniu przez nich wioski okazało się, wznowiono produkcję herbaty z liści, które przez ten czas nabrały czarnego koloru. Narodził się tak zupełnie nowy rodzaj herbaty, znanej u nas jako czarna. Inna z kolei twierdzi, iż herbata czarna to efekt zamoknięcia, a co za tym idzie fermentacji, ładunku zielonej herbaty podczas morskiego transportu.
Od przełomu XVIII i XIX wieku czarna herbata zaczęła się rozprzestrzeniać na całym świecie – z Chin zaczęto ją eksportować do Europy, stamtąd dalej na Zachód – do Nowego Świata. Z mlekiem, z cukrem czy z cytryną – zaczęto ją pić w każdym zakątku globu.
Jak ją prawidłowo przygotować?
Parzenie liści czarnej herbaty wymaga gorącej, niemal wrzącej wody – w temperaturze ok. 96 stopni Celsjusza. Wystarczy zalać 1,5 łyżeczki herbaty 250 ml wody i poczekać kilka minut, zwykle 3-5. Czas parzenia i temperatura wody mogą się jednak różnić w zależności od rodzaju herbaty.
Co ważne, nie należy zostawiać liści zbyt długo w filiżance czy dzbanku. Zbyt długo parzona herbata nie tylko traci swój smak i aromat, ale może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia. Dlatego też warto skorzystać z sitek, koszyczków lub specjalnych zaparzaczy i usunąć liście herbaty z naparu po upływie zalecanego czasu parzenia.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.