Czarna herbata ekspresowa o smaku cytrynowym
To połączenie świeżego smaku cytryny z pełnym smakiem czarnej herbaty z Azerbejdżanu.
Idealna na prezent i dla wszystkich, którzy szukają prawdziwej, aromatycznej herbaty.
Idealny prezent dla miłośnika herbaty.
Herbata Azercay, która od wielu lat zdobi nasze stoły, zachowała swój wyśmienity smak, swoją nieokreśloną przyjemność, a przekazywana z pokolenia na pokolenie doszła do naszych czasów. Ta herbata przenosi nas w przeszłość, wyraża nasze emocje i dodaje otuchy.
Dzięki wybornemu smakowi najwyższej jakości herbay earl grey ten tajemniczy produkt będzie Twoim najbardziej zaufanym towarzyszem o każdej porze dnia.
Idealna na prezent i dla wszystkich, którzy szukają prawdziwej, aromatycznej herbaty.
Waga: 25 torebek - 45 g
Kraj pochodzenia: Azerbejdżan
Skład: herbata czarna z truskawką
AZERÇAY to pierwsza krajowa marka herbaty niezależnego Azerbejdżanu, odzwierciedlająca specyfikę i świeżość herbaty azerbejdżańskiej. Marka ta, oferując różne odmiany herbat, posiada najwyższej jakości kompozycje, które potrafią zaspokoić szeroki wachlarz różnorodnych gustów konsumentów
Mimo to spożywanie herbaty w Azerbejdżanie jest od dawna narodowym zwyczajem - często każdego gości się przy filiżance herbaty. Herbatę zaparza się mocniej, pozostawia się niesłodzoną i podaje w szklankach w kształcie gruszki znanej jako armudu. Zwyczajowo wypija się go przez kostkę cukru umieszczoną w ustach.
Herbata w Azerbejdżanie zawsze była sposobem na utrzymanie bliskości wewnątrzrodzinnej.
Kultura picia herbaty w Azerbejdżanie
Wielu z nas rytuał picia herbaty kojarzy z kulturą brytyjską, rosyjską i chińską. Nie każdy wie jednak o tym, że krajem posiadającym wielowiekową tradycję delektowania się herbatą jest Azerbejdżan. Herbata stanowi integralną część życia mieszkańców Astary, Lenkeranu i okolic. W herbaciarniach przeznaczonych dla mężczyzn przy oryginalnej szklaneczce w kształcie gruszki dyskutuje się o problemach, snuje plany na przyszłość, czy po prostu gra w gry planszowe. Jeśli kochacie herbatę, koniecznie wybierzcie się do Azerbejdżanu.
Jak pija się herbatę?
Azerbejdżańską herbatę parzy się, podobnie jak Rosji, z wykorzystaniem samowara. Niektórzy twierdzą, że samowary przywędrowały do Azerbejdżanu właśnie z Rosji. Azerowie są bardzo przywiązani do przygotowywania herbaty z samowara – zwiedzając Lenkeran możemy podziwiać nawet największy w Azerbejdżanie pomnik samowara oraz dom o kształtach samowara w mieście Naftalan. Do picia herbaty służy specjalna szklanka przypominająca gruszkę zwana „Armudu”. Azerowie piją czarną liściastą herbatę, często nie uznają mieszanek smakowych. Dodatkiem do herbaty najczęściej jest cukier w kostkach, dżem lub kandyzowane owoce, czasem również plasterki cytryny. Herbaty nie słodzi się w szklance, ale rozpuszcza się nią kostki cukier umieszczony wcześniej w zagłębieniu policzków