Basilur i szczypta adrenaliny – nadszedł czas na licytacje!
Czujesz ten dreszczyk emocji? Crème de la crème herbat Basilur na wyciągnięcie ręki – i to w cenach, o jakich Ci się nie śniło!
Aukcje zaczynamy od 1 zł! Tak, dobrze widzisz, od symbolicznej ZŁOTÓWKI bez żadnych progów minimalnych!
Miej się na baczności i śledź na bieżąco rozwój licytacji ulubionych pozycji.
Pamiętaj – na smakowite kąski poluje całe grono czujnych herbaciarzy!
Nie pozwól, by ktoś inny zgarnął Ci sprzed nosa najlepszą zdobycz!
Wierzymy w Ciebie, bo…
Kim jesteś? Jesteś zwycięzcą!
Do zobaczenia na mecie!
WINTER TEA w saszetkach - 100 x 2 g
Czarna herbata cejlońska z dodatkiem naturalnego aromatu żurawiny.
Żurawina jest prawdziwą bombą witaminową
Zawiera dużo witamy C, a także witaminy B1, B2, P oraz A. W owocach żurawiny znajdziemy również flawonoidy (antocyjany, flawonole, taniny), polifenole, kwasy organiczne (cytrynowy, chininowy, jabłkowy, benzoesowy, galusowy, hipurowy). Cechą szczególną żurawiny jest o wiele wyższa niż w innych owocach jagodowych zawartość proantocyjanidyn.
Proantocyjanidyny obniżają poziom glukozy we krwi oraz mają działanie antyalergiczne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Poza tym działają ochronnie na miąższ wątroby, nerki oraz wzmacniają serce (wzmagają siłę skurczu mięśnia sercowego).
Piękne opakowanie w formie kartoniku z zimowym pejzażem sprawia, że Winter Tea jest doskonałą propozycją na prezent dla bliskiej osoby.
Nr katalogowy: 70168
EAN13: 4792252007222
Liczba saszetek: 100 szt.
Masa netto: 200 g
Wymiary opakowania: 16,5 x 6,5 x 17,5 cm
Składniki: czarna herbata cejlońska (94,5%) z dodatkiem naturalnego aromatu żurawiny (5,5%).
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Międzynarodowe oznaczenie klasy jakości herbaty: BOPF (Broken Orange Pekoe Fannings) - główna klasa herbaty na Cejlonie. Herbata czarna o jednorodnych rozmiarach cząstek, bez pączków.
Jak sfinalizować zbiorowo zakupy?
- Po wygraniu jednej lub kilku licytacji w ciągu kilku dni możesz jednocześnie dokupować produkty w opcji Kup Teraz.
- Ważne jest, by zarówno zaraz po wygraniu licytacji, jak i kupieniu od razu produktów, przerwać proces płacenia w banku, zamykając stronę.
- By wszystkie zakupione produkty zsumowały się w jedno zbiorcze zamówienie. należy przejść do zakładki MOJE ZAKUPY, zaznaczyć ptaszkiem wszystkie przedmioty i kliknąć na samym dole po prawej stronie OPŁAĆ.
Właściwości czarnej herbaty:
1. Zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
2. Pomaga ustabilizować ciśnienie.
3. Zmniejsza poziom złego cholesterolu.
4. Chroni przed cukrzycą.
5. Działa pobudzająco - podnosi poziom energii i zwiększa koncentrację.
6. Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych.
7. Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
8. Zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi.
9. Podczas długiego parzenia wydzielane są garbniki, które zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Kosztem tego herbata traci swój smak i staje się bardziej gorzka.
W herbacie można znaleźć wszystko, co powinien zawierać dobry napar.
Kofeinę, taniny, antyoksydanty. Wyjątkowe połączenie tych składników sprawia, że jest ona warta uwagi. Jej regularne picie zaleca się wszystkim tym, którzy dbają o swoje zdrowie i samopoczucie.
W tym miejscu warto przypomnieć rozpowszechnioną wśród koneserów niechęć do herbaty w saszetkach, która – zdaniem wielu – produkowana jest z gorszych gatunków liści.
Herbata w saszetkach firmy Basilur Tea jest w tym względzie wyjątkiem, bowiem do jej produkcji używa się surowca, który nie odbiega gatunkiem i smakiem od herbat liściastych. Dotyczy to także herbat owocowych, które marka ma w swojej ofercie.
Certyfikat Lwa Cejlońskiego - co oznacza?
Cejloński lew to logo, które jest własnością Sri Lanka Tea Board i zostało zarejestrowane w 75 krajach na całym świecie.
Nie jest to logo, które może być używane ot tak.
Istnieją ścisłe wytyczne dot. jego użycia na opakowaniach.
Kiedy symbol lwa może zostać umieszczony na opakowaniu herbaty?
Po pierwsze: opakowanie musi zawierać 100% herbaty cejlońskiej
Po drugie: herbata musi zostać zapakowana i zaplombowana na Sri Lance
Po trzecie: muszą zostać spełnione normy jakości ustalone przez Sri Lanka Tea Board
Ten niepozorny lwi wizerunek jest gwarantem autentyczności herbaty – znajdując go na produkcie, można być pewnym, że nie kupuje się kota w worku, a oryginalną herbatę z Cejlonu, która została spakowana na miejscu i nie była w żaden sposób modyfikowana przez importera.
Nasze herbaty zarejestrowane są pod numerem TC/E/PR/1513/1143 który jest też nadrukowany na każdym eksportowanym produkcie.
W herbatach Basilur Tea można go znaleźć zaraz przy indeksie produktu, który jest wytłoczony bezpośrednio na opakowaniu.
Bureau Veritas - Food Safety System Certification FSSC 22000 potwierdza zgodność produktów ze standardem ISO 22000. Podczas produkcji są one poddawane analizie zagrożeń oraz sprawdzane są krytyczne produkty kontroli (HACCP). Mówiąc prościej, jest to proces, który ma zapewnić, aby produkowana żywność spełniała wszystkie zdrowotne wymagania. System HACCP ma za zadanie stwierdzić, czy podczas produkcji mogą wystąpić zagrożenia biologiczne, chemiczne i fizyczne.
Sri Lanka – jedyny producent herbaty Ozone Friendly
Pod wpływem ostrzeżeń naukowców, w 1987 roku w Montrealu podpisano międzynarodowe porozumienie dotyczące ochrony warstwy ozonowej, tak zwany protokół montrealski. Zgodnie z protokołem użycie bromku metylu w produkcji herbaty na Sri Lance stopniowo zmniejszano, a następnie całkowicie zlikwidowano.
Dzięki tak szybkiemu i skutecznemu działaniu Sri Lanka została uznana za lidera w dziedzinie ochrony warstwy ozonowej, otrzymując w 2007 r. nagrodę Montreal Implementers Award.
Wszystkie herbaty uprawiane na Sri Lance są w 100% Ozone friendly. Warto zaznaczyć, że takim osiągnięciem nie może pochwalić się żaden innych kraj produkujący herbatę.
Herbaty cejlońskie są opatrzone nowym logo Ozone Friendly Pure Ceylon Tea, potwierdzającym, że została ona wyprodukowana bez użycia jakichkolwiek substancji niszczących warstwę ozonową.
Certyfikacja Ozone Friendly: OZ/A-E/BT/00031
Pamiętaj, by przy wyborze kierować się certyfikatami – różnica w jakości może być bardzo duża, a małe logo jest zapewnieniem wysokogatunkowego suszu.
Sposób parzenia:
Torebkę herbaty zalać gorącą wodą o temperaturze 95°C. Czas parzenia powinien wynosić od 3 do 5 minut.
Można parzyć na dwa sposoby:
- Przy parzeniu krótkim - do 3 minut, napar będzie mocno orzeźwiający i pobudzający.
- Przy parzeniu dłuższym - do 5 minut, napar będzie zawierał mniej kofeiny, a jego działanie będzie relaksujące.
Zbyt długie parzenie powoduje cierpkość w smaku naparu, nie sprawia natomiast, że będzie zawierał więcej kofeiny i pobudzał bardziej. Przeciwnie - wytwarzające się z każdą kolejną minutą garbniki, nadające gorzki smak, neutralizują działanie teiny.
Liście czarnej herbaty nadają się wyłącznie do jednokrotnego zaparzenia.
Sposób przygotowania na zimno (cold brew):
Metoda parzenia na zimno to świetna alternatywa dla tradycyjnego przygotowywania herbat. Napar uzyskany tym sposobem, oprócz tego, że będzie delikatniejszy, może zaskoczyć wachlarzem zupełnie innych smaków.
Jak to zrobić?
- Dwie-trzy torebki herbaty wsypujemy do dzbanka i zalewamy zimną wodą, po czym odkładamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
- Możemy także przygotować napar cold brew w łatwiejszy sposób: odkręcamy butelkę wody, do środka wkładamy papierowy filtr z suszem herbacianym, zakręcamy i odkładamy do lodówki.
- Herbata powinna pozostać w lodówce od 2 do 6 godzin. W ten sposób przygotujemy orzeźwiający napój na wynos, który będzie znacznie zdrowszy od napojów typu ice tea ze sklepowych półek.
Dlaczego warto parzyć tą metodą?
- Przy zalewaniu herbaty zimną wodą otrzymujemy napar znacznie delikatniejszy, w którym nie czuć nadmiernej goryczy – pod wpływem zimnej wody większość garbników, odpowiadających za gorzki smak, zostaje w liściach, a na pierwszy plan wysuwają się gamy kwiatowe czy owocowe.
- Ten sposób parzenia sprawia również, że napar ma mniejszą zawartość kofeiny, czyli herbacianej teiny i katechin.