Herbata Harcerska - 50 g
Naturalna ziołowa mieszanka babki lancetowatej, korzenia i liści pokrzywy, kwiatów nagietka, kory lipy, liści brzozy, liści maliny, liści morwy białej, owoców jarzębiny, pączków topoli, pączków i igieł sosny oraz płatków słonecznika.
W dobie obecnych czasów i pędu organizm jest wystawiony na wiele negatywnych czynników. Aby go wzmocnić, nierzadko wspomagany jest aptecznymi suplementami lub nadmiarem leków. Jednak warto zatrzymać się na moment i rozejrzeć dookoła. Natura daje nam wszystko, co najlepsze dla zdrowia. Wystarczy tylko sięgnąć po odpowiednie, naturalne składniki, które są dosłownie na wyciągnięcie ręki.
Masa netto: 50 g
Składniki: babka lancetowata, korzeń pokrzywy, kwiat nagietka, kora lipy, liść brzozy, liść maliny, liść morwy białej, liść pokrzywy, owoc jarzębiny, pączki topoli, pączki sosny, sosnowe igły, płatki słonecznika.
Sposób parzenia: Dwie łyżeczki suszu zalać gorącą wodą o temperaturze 100°C. Czas parzenia powinien wynosić do 10 minut.
Idealna na biwak
Inspiracją do stworzenia naszej wyjątkowej, ziołowej mieszanki była działalność ZHP – Związku Harcerstwa Polskiego, która stawia na wychowanie i rozwój młodych ludzi we wszechstronny sposób, w poszanowaniu i w zgodzie z naturą.
Wszystkie składniki naparu są naturalne i pochodzą z łąk, lasów lub pól. Herbata doskonale sprawdzi się jako dodatek podczas biwakowania, doda energii i rozgrzeje nawet w najbardziej nieprzyjemne wieczory. To wspaniały kompan podczas ogniska i opowiadania ciekawych opowieści.
Każdy zuch już wie, że herbata harcerska to klucz do zdrowia i witalności.
Jest to idealna propozycja dla każdej osoby, która chciałaby zadbać o swojego zdrowie. Regularne picie herbatki wpłynie pozytywnie na cały organizm, a to za sprawą następujących składników.
Babka lancetowata rośnie na terenie Polski i jest znana ze swoich właściwości leczniczych. Nie tylko można zastosować ją na rany w postaci naturalnego opatrunku, ale również spożywać z niej napary. Dzięki wysokiej zawartości śluzów działa kojąco podczas dolegliwości żołądkowych, a także otula gardło, łagodzi napady kaszlu oraz pomaga w odkrztuszaniu.
Pokrzywa jest bogata w sole mineralne, śluzy, kwasy organiczne oraz lecytynę. Wykazuje właściwości detoksykacyjne, oczyszcza organizm i działa pozytywnie na perystaltykę jelit. Dodatkowo przyspiesza porost włosów oraz poprawia odporność. Picie naparów z pokrzywy obniża poziom cholesterolu we krwi.
Nagietek to doskonały sojusznik w walce o zdrowie działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie oraz rozkurczowo, jest polecany zwłaszcza przy różnych schorzeniach jelit oraz żołądka. Zawiera m.in. Karotenoidy, flawonoidy, glikozydy oraz olejek eteryczny.
W korze lipy można znaleźć witaminy, sole mineralne, garbniki oraz kwasy organiczne. Herbata z lipy to znany do wieków naturalny sposób na przeziębienie, dzięki witaminie C wspomaga organizm w walce z drobnoustrojami oraz usuwa wolne rodniki. Dodatkowo pomaga podczas kaszlu, nawilża gardło i łagodzi ból gardła, a także uspokaja.
Picie naparów z liści brzozy jest polecane podczas dolegliwości nerek, zapalenia pęcherza czy nawet kamicy nerkowej. Działa moczopędnie i napotnie co wspomaga oczyszczanie organizmu ze złogów i toksyn. Brzoza obniża temperaturę ciała, dzięki temu podczas choroby pomoże szybko pozbyć się gorączki.
Liście malin są źródłem witaminy C i soli mineralnych, działają przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Herbata z liści malin doskonale sprawdzi się podczas infekcji, poprawi odporność, a także zwalczy wolne rodniki. Pobudza również łagodnie trawienie oraz przeciwdziała biegunkom.
W liściach morwy białej można znaleźć witaminy z grupy B oraz flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki – hamują starzenie. Liście morwy białej są polecane osobom, które mają problemy z cukrem. Składniki w niej zawarte obniżają poziom glukozy we krwi oraz wykazują działanie przeciwcukrzycowe.
Suszone owoce jarzębiny są bogate w karotenoidy, kwasy organiczne, substancje garbnikowe, prowitaminę A oraz witaminę C, która poprawia odporność i wzmacnia organizm. Warto ją włączyć do diety podczas chorób wątroby lub nerek ze względu na jej właściwości moczopędne oraz łagodzące.
Pączki topoli czarnej wykazują działanie detoksykujące, stymulują organizm do oczyszczania z toksyn oraz zalegających produktów przemiany materii. Dzięki flawonoidom i związkom salicylowym wpływają pozytywnie na krążenie krwi, kondycję stawów oraz pomagają szybciej wrócić do zdrowia podczas infekcji czy przeziębienia.
Pączki i igły sosny wzmacniają układ odpornościowy organizmu dzięki obecności w swoim składzie bardzo cennego składnika, jakim jest olejek eteryczny. Napar lub syrop z tych części rośliny jest znany jako naturalny lek na przeziębienie, stany zapalne, katar czy infekcję. Ponadto jest bogaty w witaminę C, garbniki, sole mineralne oraz flawonoidy. Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe.
Żółte płatki słonecznika wykazują właściwości przeciwgorączkowe oraz przeciwzapalne. Wspomagają pracę wątroby oraz układu nerwowe. Cenny sprzymierzeniec podczas infekcji, bogaty w sole mineralne, karotenoidy, flawonoidy, cholinę oraz witaminy B6, B1, A, E, D i PP. Nawilża i działa kojąco na podrażnione kaszlem gardło.