Herbata biała Pai Mu Tan BIO
Pojemność: 40g
Producent: SONNENTOR
Skład: herbata Pai Mu Tan.
Herbata Pai Mu Tan to klasyczna chińska biała herbata. Powstaje z pąków i młodych liści krzewów herbacianych „da bai” i „shui xian bai” uprawianych w południowo-wschodniej części prowincji Fujian w Chinach. Herbata ta jest produkowana z niefermentowanych i niezwijanych listków. Herbata biała posiada właściwości antynowotworowe.
Biała herbata jest uważana za najbardziej ekskluzywny rodzaj herbaty na świecie. Całe 30.000 starannie, ręcznie zbieranych nieotwartych pączków liści potrzeba na 1 kilogram, co jest uzasadnione jej wysoką ceną
Pai Mu Tan, czyli biała peonia. Herbata idealna na każdą porę dnia i roku.
Jej liście mają szarozieloną barwę z delikatnie przebijającym żółtym odcieniem, a na ich spodzie znajduje się biały meszek. Napar herbaty Pai Mu Tan ma jasnożółtą barwę, lekko kwiecisty aromat oraz delikatny i gładki smak.
W celu zwiększenia intensywności smaku i aromatu herbaty wykorzystaj do zaparzenia więcej suszu herbaty. Nie przekraczaj maksymalnego czasu parzenia (4-7 min). Przekroczenie tego czasu może sprawić, że herbata nabierze goryczy.
Sposób zaparzania:1-2 łyżeczki na filiżankę (180-200 ml). Herbatę zalewamy świeżo przegotowaną wodą i ostudzoną do temp. 85 st. C. Czas zaparzania do 7 minut. Po każdym zaparzeniu oddziel liście od naparu. Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż cztery-pięć razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego. Dodatki smakowe nie są wskazane.
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, zacienionym miejscu.
Data przydatności do użycia: 09.2020