Basilur i szczypta adrenaliny – nadszedł czas na licytacje!
Czujesz ten dreszczyk emocji? Crème de la crème herbat Basilur na wyciągnięcie ręki – i to w cenach, o jakich Ci się nie śniło!
Aukcje zaczynamy od 1 zł! Tak, dobrze widzisz, od symbolicznej ZŁOTÓWKI bez żadnych progów minimalnych!
Miej się na baczności i śledź na bieżąco rozwój licytacji ulubionych pozycji.
Pamiętaj – na smakowite kąski poluje całe grono czujnych herbaciarzy!
Nie pozwól, by ktoś inny zgarnął Ci sprzed nosa najlepszą zdobycz!
Wierzymy w Ciebie, bo…
Kim jesteś? Jesteś zwycięzcą!
Do zobaczenia na mecie!
PREMIUM OOLONG w saszetkach - 100 x 2 g
NOWOŚĆ! PREMIERA SEZONU ZIMA 2022!
Chińska herbata Oolong, bez dodatków. Herbata o delikatnym maślanym smaku i złoto-żółtym kolorze naparu.
Ta częściowo sfermentowana herbata pojawiła się po raz pierwszy w XVIII wieku w chińskiej prowincji Fujian. Subtelny, ale jednocześnie satysfakcjonujący aromat w połączeniu z przyjemną maślaną teksturą dodaje wyjątkowości tej niezwykłej odmianie herbaty.
Premium Collection to specjalnie zaprojektowana seria starannie dobranych herbat o szerokiej gamie smaków.Wysokogatunkowe herbaciane liście zostały wyselekcjonowane tak, by zamknąć najwyższą jakość herbaty w saszetce.
Każda mieszanka została stworzona przy użyciu tradycyjnych receptur, cenionych od ponad wieku, dzięki czemu picie herbaty staje się prawdziwą ceremonią i niezapomnianym doświadczeniem.
Liczba saszetek - 100 szt.
Nr katalogowy: 71734
EAN13: 4792252937215
Masa netto: 200 g
Wymiary opakowania: 16,5 x 6,5 x 17,5 cm
Składniki: herbata oolong 100%.
Kraj pochodzenia: Chiny
Międzynarodowe oznaczenie klasy jakości herbaty: OOLONG
Do cięcia użyto najwyższego gatunku liścia względem regionu pochodzenia.
Jak sfinalizować zbiorowo zakupy?
- Po wygraniu jednej lub kilku licytacji w ciągu kilku dni możesz jednocześnie dokupować produkty w opcji Kup Teraz.
- Ważne jest, by zarówno zaraz po wygraniu licytacji, jak i kupieniu od razu produktów, przerwać proces płacenia w banku, zamykając stronę.
- By wszystkie zakupione produkty zsumowały się w jedno zbiorcze zamówienie. należy przejść do zakładki MOJE ZAKUPY, zaznaczyć ptaszkiem wszystkie przedmioty i kliknąć na samym dole po prawej stronie OPŁAĆ.
Właściwości herbaty oolong:
1. Obniża poziom cholesterolu i normalizuje gospodarkę lipidową.
2. Obniża ciśnienie krwi i poprawia funkcje naczyń krwionośnych
3. Reguluje poziom cukru i insuliny we krwi. Preparaty na bazie herbaty oolong wspomagają leczenie cukrzycy typu drugiego.
4. Wpływa korzystnie na kondycję skóry. Zapobiega powstawaniu wyprysków . Zawiera substancje o działaniu antyalergicznym, co pomaga zwalczać również zmiany skórne związane z alergiami oraz leczyć atopowe zapalenie skóry.
5. Ma działanie odchudzające. Wynika to ze zdolności do hamowania procesu aktywności lipazy trzustkowej oraz zmniejszania aktywność syntezy kwasów tłuszczowych w wątrobie. Oba procesy skutkują mniejszym wchłanianiem tłuszczów przyjmowanych w pożywieniu.
6. Dzięki obecności wielu antyoksydantów zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.
7. Poprawia pracę układu pokarmowego ponieważ reguluje florę bakteryjną w jelitach.
8. Dodatnio wpływa na mineralizację kości i zębów – zapobiega osteoporozie.
9. Wzmacnia odporność organizmu.
10. Ma działanie antyseptyczne. Hamuje wzrost bakterii Helicobacter pylori, będących najczęstszą przyczyną choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
W herbacie można znaleźć wszystko, co powinien zawierać dobry napar.
Kofeinę, taniny, antyoksydanty. Wyjątkowe połączenie tych składników sprawia, że jest ona warta uwagi. Jej regularne picie zaleca się wszystkim tym, którzy dbają o swoje zdrowie i samopoczucie.
W tym miejscu warto przypomnieć rozpowszechnioną wśród koneserów niechęć do herbaty w saszetkach, która – zdaniem wielu – produkowana jest z gorszych gatunków liści.
Herbata w saszetkach firmy Basilur Tea jest w tym względzie wyjątkiem, bowiem do jej produkcji używa się surowca, który nie odbiega gatunkiem i smakiem od herbat liściastych. Dotyczy to także herbat owocowych, które marka ma w swojej ofercie.
Nasze herbaty zarejestrowane są pod numerem TC/E/PR/1513/1143, który jest też nadrukowany na każdym eksportowanym produkcie.
W herbatach Basilur Tea można go znaleźć zaraz przy indeksie produktu, który jest wytłoczony bezpośrednio na opakowaniu.
Certyfikacja Sri Lanka: LK-BIO-149 nr. rej. CU841227
Certyfikacja Polska: PL-EKO-06-005425
Bureau Veritas - Food Safety System Certification FSSC 22000 potwierdza zgodność produktów ze standardem ISO 22000. Podczas produkcji są one poddawane analizie zagrożeń oraz sprawdzane są krytyczne produkty kontroli (HACCP). Mówiąc prościej, jest to proces, który ma zapewnić, aby produkowana żywność spełniała wszystkie zdrowotne wymagania. System HACCP ma za zadanie stwierdzić, czy podczas produkcji mogą wystąpić zagrożenia biologiczne, chemiczne i fizyczne.
Pamiętaj, by przy wyborze kierować się certyfikatami – różnica w jakości może być bardzo duża, a małe logo jest zapewnieniem wysokogatunkowego suszu.
Sposób parzenia:
Torebkę zielonej herbaty zalać wodą o temperaturze pomiędzy 70°C a 80°C. Czas parzenia powinien wynosić od 2 do 3 minut.
Można parzyć na dwa sposoby:
- Przy parzeniu krótkim - do 3 minut, napar będzie mocno orzeźwiający i pobudzający.
- Przy parzeniu dłuższym - do 5 minut, napar będzie zawierał mniej kofeiny, a jego działanie będzie relaksujące.
Zbyt długie parzenie powoduje cierpkość w smaku naparu, nie sprawia natomiast, że będzie zawierał więcej kofeiny i pobudzał bardziej.
Przeciwnie - wytwarzające się z każdą kolejną minutą garbniki, nadające gorzki smak herbacie, neutralizują działanie teiny.
Liście zielonej herbaty można parzyć trzykrotnie. Pierwsze parzenie powinno trwać ok. 2 min, a każde następne wydłużamy o 1 min.
Sposób przygotowania na zimno (cold brew):
Metoda parzenia na zimno to świetna alternatywa dla tradycyjnego przygotowywania herbat. Napar uzyskany tym sposobem, oprócz tego, że będzie delikatniejszy, może zaskoczyć wachlarzem zupełnie innych smaków.
Jak to zrobić?
- Dwie-trzy torebki herbaty umieścić w dzbanku i zalać zimną wodą, po czym odłożyć do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
- Można także przygotować napar cold brew w łatwiejszy sposób: odkręcić butelkę wody, do środka włożyć saszetkę herbaty, zakręcić i odłożyć do lodówki.
- Herbata powinna pozostać w lodówce od 2 do 6 godzin. W ten sposób można przygotować orzeźwiający napój na wynos, który będzie znacznie zdrowszy od napojów typu ice tea ze sklepowych półek.
Dlaczego warto parzyć tą metodą?
- Przy zalewaniu herbaty zimną wodą otrzymuje się napar znacznie delikatniejszy, w którym nie czuć nadmiernej goryczy – pod wpływem zimnej wody większość garbników, odpowiadających za gorzki smak, zostaje w liściach, a na pierwszy plan wysuwają się gamy kwiatowe czy owocowe.
- Ten sposób parzenia sprawia również, że napar ma mniejszą zawartość kofeiny, czyli herbacianej teiny i katechin.