Szkółka roślin HERBARIUSZ oferuje w sprzedaży rozsady ziół, bylin ozdobnych, traw ozdobnych, krzewów owocowych, poziomek.
Dlaczego warto kupować u nas:
- Zdjęcia oferowanych roślin są zawsze aktualne i przedstawiają oferowany towar.
- Jesteśmy małą szkółką - produkcja ręczna ( nie używamy substratów torfowych, tylko podłoże własnej produkcji. Powoduje to lepszą kondycję roślin i gwarancję przyjęcia na miejsce stałe.
- Oferujemy NAJTAŃSZĄ wysyłkę - od 9,99 zł
- Doradzamy naszym klientom, jesteśmy otwarci i rzetelni.
Możliwa TANIA wysyłka - po wpłacie na konto - od 9,99 zł, za pobraniem 15zł (Poczta Polska Expres 48 - odbiór w punkcie) lub odbiór osobisty w miejscowości MŁYNKI k. Rytla (woj. pomorskie)
Zapraszam na naszą stronę na FB: Herbariusz
tel. 534-77-10-13
e-mail: herbariusz1@gmail.com
Wysyłka - z uwagi na wysoką mrozoodporność oferowanych roślin oferuję realizację zamówienia w dowolnie wybranym terminie !!!
Krzewy owocowe w miesiącu marcu oraz często w kwietniu są pozbawione ulistnienia. Zakup w tym terminie pozytywnie sprzyja w przyjęciu się roślin w nowym miejscu oraz łatwiej znoszą stres związany z transportem.
Pigwowiec japoński Gold calif
Wieloletni krzew
Sadzonka w doniczkach 0,5-1l.
BARDZO DOBRZE PRZEKORZENIONA - foto obok
Wysokość sadzonki - ok.60cm
Odmiana Gold calif-
Owoce są jabłkokształtne, długości do 9 cm, średnicy 7 cm i ważą 80–150 g. Są żółte z silnym nalotem woskowym. U nasady owoców rosnących po nasłonecznionej stronie krzewu występuje niewielki czerwonawy rumieniec. Gniazdo nasienne jest bardzo duże. Dojrzały owoc jest bardzo kwaśny, cierpki, o intensywnym, aromatycznym zapachu. Oprócz walorów dekoracyjnych tego krzewu hodowca sugeruje przede wszystkim możliwość jego uprawy w celu pozyskiwania owoców, które są duże i pojawiają się licznie (odmiana jest bardzo plenna).
Posiada wysoką mrozoodporność.
Cenna roślina konsumpcyjna i ozdobna.
U P R A W A
Stanowisko: słoneczne
Wysokość: do 1,6 m. Rozłożysty krzew - szerokość ok 3m.
Liść: zielony, opadają na zimę.
Kwiaty: IV-V I VIII. Kolor czerwony - bardzo dekoracyjne
Owoce: IX . Ozdobne i jadalne. Kuliste.
Gleba: Urośnie na każdej glebie, lecz w celu uzyskania wysokiego owocowania zalecam posadzenie w glebie żyznej, dość wilgotnej.
Mrozoodporność: całkowicie mrozoodporna.
ZASTOSOWANIE:
Owoce pigwowca stanowią jesienną ozdobę tych krzewów. Jednak choć część z nich warto zebrać i wykorzystać na przetwory z pigwowca, takie jak syrop czy wyśmienita i nalewka z pigwowca. Jako bogate źródło witaminy C, owoce pigwowca śmiało mogą też zastąpić cytrynę, tak często dodawaną do herbaty.
Pigwowiec to stosunkowo łatwy w uprawie krzew, zdobiony przez liczne kwiaty pojawiające się wiosną. Owoce pigwowca mogą zdobić krzew jesienią ale są też jadalne. Niestety, podobnie jak owoców, które daje pigwa pospolita, owoców pigwowca również nie da się jeść w stanie surowym, gdyż są twarde i bardzo cierpkie. Można jednak zrobić z nich wspaniałe konfitury, które są idealnym dodatkiem do zimowej herbaty. Innym znanym przetworem z pigwowca jest nalewka, tzw. pigwowcówka. Nie należy jej mylić z pigwówką, która jest robiona z pigwy.
Przetwory z pigwowca
Owoce pigwowca zawierają dużą ilość wit. C, co nadaje im kwaskowaty smak i taki też smak mają przetwory z pigwowca - galaretki, soki, dżemy. Jednak ten kwaśny posmak można łatwo zniwelować za pomocą cukru dodanego do przetworu.
Uwaga! Przygotowując owoce pigwowca na przetwory zawsze należy usunąć gniazda nasienne, które pozostawione będą dawały gorzki smak.
Syrop z pigwowca
Można go dodawać do herbaty zamiast cytryny.
Aby przygotować syrop z pigwowca, umyte owoce obieramy, usuwamy z nich pestki i kroimy je na kawałki. Układamy je w wyparzonym słoiku, tak aby zapełnić 3/4 słoika. Następnie zasypujemy cukrem. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na 1-3 dni, aż owoce puszczą sok (warto co jakiś czas słoikami potrząsnąć). Tak przygotowany syrop z pigwowca można przechowywać w lodówce.
W przypadku przechowywania syropu poza lodówką należy go zapasteryzować (15min).
Nalewka z pigwowca
Składniki
1kg dojrzałych owoców pigwowca, 1,5 litra wódki 40%, 1 szklanka cukru, 5 łyżek miodu, sok z pomarańczy.
Aby przygotować nalewkę z pigwowca pokrojone owoce zalewamy wódką i odstawiamy na ok. 2 tygodnie. Następnie zlewamy alkohol do innego naczynia, a owoce zasypujemy cukrem i pozostawiamy na kilka dni aż cukier się rozpuści, w tym czasie można mieszać całość aby przyspieszyć proces. Następnie łączymy alkohol z owocami, dodajemy miód oraz sok z pomarańczy i odstawiamy na kolejne 2-3 tygodnie. Po tym czasie filtrujemy nalewkę i rozlewamy do butelek. Na koniec odstawiamy na 2-3 miesiące aby nalewka z pigwowca dojrzała.
Dżem z pigwowca
Aby szybko przygotować dżem z pigwowca potrzebujemy jedynie owoców pigwowca i cukru. Owoców nie trzeba obierać ani kroić. Po dokładnym umyciu gotuje się je w całości zalane wodą. Gotujemy na wolnym ogniu aż zmiękną, co zazwyczaj trwa około 40 minut. Potem przecieramy je przez sito, tak aby na sitku pozostały skóra i pestki, zaś cenny miąższ powędrował do garnuszka. Na 1 kg takiego przecieru daje się nie więcej jak 0,5 kg cukru, jednak im bardziej dojrzałe były owoce pigwowca, tym mniej cukru trzeba. Przecier wymieszany z cukrem gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny, cały czas mieszając. Potem przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
DOSTAWA:
Tak pakujemy nasze rośliny: