Proponujemy Państwu oryginalne, austriackie słodycze.
Heindl Wiener Riesenradl 6 sztuk w bombonierce, 100 g.
Będące wizytówką Wiednia, diabelskie koło jest obowiązkowym punktem każdej wizyty w Wiedniu.
Wspaniały widok na dachy miasta z wysokości aż 65 metrów to niezapomniane przeżycie.
Słodki wiedeński Riesenradl to pyszny specjał z delikatnego migdałowego kremu nugatowego w najlepszej mlecznej czekoladzie.
Ten, kto odwiedził Austrię, na pewno miał okazję skosztować cudownych, rozpływających się w ustach Mozartkugel (czekoladkach, a właściwie kulkach Mozarta).
Mozartkugeln w Austrii można znaleźć praktycznie wszędzie. Kupują je zarówno Austriacy, jak i turyści. Oficjalne austriackie delegacje bardzo często korzystają z tego słodkiego upominku - tak stało się np. podczas negocjacji przed przystąpieniem Austrii do Unii Europejskiej. Mozartkugeln robiły już furorę nawet w kosmosie - pierwszy austriacki kosmonauta - Franz Vielböck, podarował je na orbicie swojemu rosyjskiemu koledze.
Twórcą Mozartkugeln był salzburski cukiernik Paul Fürst. To on w 1890 roku wpadł na pomysł, by marzepanowo-pistacjowe nadzienie obtoczyć kremem orzechowym i przy pomocy cienkiego drewnianego patyczka zanurzyć w czekoladzie, nadając ostatecznie formę kulek. Słodycze szybko zyskały sobie uznanie, a w 1905 roku zostały nawet nagrodzone złotym medalem na Wystawie Paryskiej. Ponieważ Paul Fürst nie opatentował swojego czekoladowego wynalazku, wykorzystały to inne fabryki łakoci m.in. Mirabell (nazwa firmy nawiązuje do słynnego zamku znajdującego się w Salzburgu).
Produkcja odbywała się ręcznie z dbałością o najmniejsze szczegóły i ducha oryginalnej receptury, z czasem czekoladki stały się bardzo popularne i budziły ogromne zainteresowanie kupujących. Postanowiono unowocześnić linię zachowując tradycyjną formułę. Proces produkcji odbywa się w 14 etapach, w sumie 2 i pół godziny zajmuje powstanie każdego z tych małych dzieł sztuki.
DATA WAŻNOŚCI DO: 08.09.2024