Duży, praktyczny kombiwar
Heissluft Grill Turbo 3000.
Przedmiotem tej aukcji jest kombiwar.
Wymiary kombiwara :
Szklana misa - śred. – 33 cm
- wys. 16,5 cm.
Obręcz powiększająca - śred. – 33 cm,
- wys. – 9 cm.
Kombiwar jest nowy, jednak jego opakowanie jest podniszczone.
Kombiwar to nowoczesny następca prodiża. Możemy w nim w szybki sposób m.in. podgrzać, upiec lub ugotować potrawy, jednocześnie oszczędzając energię, którą wykorzystałby klasyczny piekarnik Urządzenie to zbudowane jest z:
- minutnika (który jest jednocześnie wyłącznikiem),
- termostatu do regulacji temperatury,
- pokrywy,
- okrągłego szklanego pojemnika na żywność,
- podstawy,
- rusztu,
- wewnętrznego obiegu powietrza.
W środku szklanej komory znajdują się wentylator oraz halogenowa grzałka. To właśnie one umożliwiają gotowanie w kombiwarze. Funkcją grzałki jest zamiana energii elektrycznej na ciepło, a wentylator rozprzestrzenia gorący strumień powietrza. W ten sposób wewnątrz szczelnej misy powstaje termoobieg, a powietrze równomiernie porusza się w szklanej komorze. Dania z kombiwaru wyróżnia ich naturalny smak i są one bogate w wartości odżywcze. Poszczególne modele różnią się w zakresie temperatury. Najwyższa wartość sięga zwykle 250ºC, jednak minimalna temperatura to 65ºC (pozwalająca np. na gotowanie, pieczenie i smażenie) lub 0ºC (urządzenia, w których możemy dodatkowo zamrażać i podgrzewać posiłki).
Kombiwar halogenowy – przepisy i najważniejsze funkcje
Kombiwar jest urządzeniem wielofunkcyjnym, które usprawni przygotowywanie posiłków. Kurczak pieczony w kombiwarze będzie soczysty, a grzanki chrupiące. Należy jednak pamiętać, że podczas pieczenia, grillowania oraz gotowania w tego typu urządzeniu składniki powinny być lekko odsunięte od szklanych ścianek. Umożliwia to swobodny przepływ powietrza i równomierny rozkład temperatury. Przy pomocy takiego sprzętu możemy w szybki sposób np.:
- Podgrzewać dania – jest to funkcja przypominająca działanie kuchenki mikrofalowej. Wystarczy włożyć posiłek do misy i ustawić urządzenie na około 50ºC. Podgrzewanie w kombiwarze nie wymaga stosowania tłuszczu. Powinniśmy jednak kontrolować przez przezroczyste misy pojemnika jaki jest stan żywności, abyśmy niczego nie przypalili.
- Rozmrażać posiłki – w tym celu należy ustawić temperaturę w urządzeniu na około 30ºC–40ºC i średnio co 5 minut sprawdzać tempo rozmrażania.
CZY WIESZ, ŻE...
Zamrożone dania możemy od razu upiec w kombiwarze. Wystarczy od razu po włożeniu mrożonki do misy urządzenia ustawić temperaturę o około 20ºC niższą i skrócić całkowity czas pieczenia o średnio 40–50%.
- Gotować na parze – przypomina to działanie parowaru (WMF Kitchenminis) i jest jedną z chętniej wykorzystywanych funkcji kombiwaru. Taki sposób przygotowywania dań możliwy jest po wlaniu do misy urządzenia niewielkiej ilości wody i ułożeniu składników na tacce ze specjalnymi otworami.
- Piec – przebiega szybciej niż w przypadku piekarnika i wymaga mniejszej ilości tłuszczu. Krótszy czas obróbki termicznej sprawia, że dania są bardziej soczyste, smaczniejsze i mają więcej wartości odżywczych. Pieczenie w kombiwarze halogenowym umożliwia taca dołączona do zestawu. Wykorzystując tę funkcję, przyrządzimy np. pieczone ziemniaki z kombiwaru. Jak je przygotować? Wystarczy pokrojone ziemniaki w mundurkach wyłożyć na tacę, posypać dowolnymi ziołami, dodać ząbek czosnku i ustawić maksymalną temperaturę. Czas przygotowania to około 25–30 minut.
- Smażyć – przy pomocy tego urządzenia szybko zrobimy np. frytki. Przed włożeniem ich do szklanego pojemnika należy jednak lekko zanurzyć je wcześniej w oleju lub oliwie. Temperaturę i czas pieczenia ustawiamy według zaleceń producenta, które znajdziemy w instrukcji obsługi.
- Grillować – funkcję tę umożliwia ruszt do kombiwaru. Przed ułożeniem składników, np. ryb lub steków, na tacy, warto je wcześniej posypać ulubioną mieszanką przypraw i lekko owinąć folią aluminiową. Dzięki temu ugrillowane mięsa i warzywa z kombiwaru nie będą suche ani przypalone.
CZY WIESZ,
ombiwar a piekarnik
Co to jest kombiwar i czym różni się od piekarnika? W zasadzie kombiwar jest małym odpowiednikiem piekarnika i służy do tych samych celów – między innymi do pieczenia lub gotowania na parze. Jest przy tym jednak znacznie szybszy i bardziej ekonomiczny – zużywa zdecydowanie mniej prądu niż piekarnik. Mimo pozornie mało rozwiniętej technologii z lat 80-tych, kombiwary w nowoczesnym, odświeżonym designie i z poprawioną efektywnością zyskują coraz większą popularność ze względu na dużą wygodę użytkowania.
Kombiwar halogenowy – co to jest?
Kombiwar halogenowy składa się ze szklanej misy, wentylatora i żarówek halogenowych, które uwalniają wiązki dalekiej podczerwieni i generują ciepło. Wentylator rozprowadza podgrzane powietrze wewnątrz misy. Dzięki temu kombiwar może posłużyć do pieczenia, grillowania, gotowania na parze lub suszenia warzyw i owoców. Podczerwień jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym, przede wszystkim jako bezpieczny środek do dezynfekcji żywności. Wiązki podczerwieni skutecznie i szybko dezaktywują bakterie, zarodniki, drożdże i pleśń. Pieczywo poddane działaniu podczerwieni zachowuje swoją świeżość na dłużej, a mięsa posiadają brązową i chrupiącą skórkę.
Poradnik: Jaki monitor wybrać
Poradnik: Jaki telewizor do grania na konsoli
Zobacz: Jakie programy pobrać na nowy komputer
Zalety kombiwaru
Wspomniana na wstępie oszczędność prądu jest jedną z głównych zalet kombiwarów w opinii konsumentów. Przygotowując potrawę w kombiwarze zamiast w piekarniku jesteśmy w stanie oszczędzić 75% energii elektrycznej. Jednak najbardziej kluczową zaletą tych urządzeń jest ich wielofunkcyjność. W kombiwarze możemy przygotować praktycznie wszystkie potrawy i wypieki w znacznie krótszym czasie niż w piekarniku lub na kuchence.
Przygotowując obiad nie musisz już rozkładać kolejnych patelni lub garnków i starać się skoordynować wszystkich elementów potrawy jednocześnie – z tym urządzeniem przygotujesz wszystko w jednej misce. Co więcej, dzięki obecnej w większości urządzeń funkcji podtrzymywania temperatury, możesz przygotować potrawę wcześniej i zaserwować ją w dowolnie wybranym momencie z zachowaniem pełni świeżości. Kombiwar może także oszczędzić miejsce na kuchennym blacie, gdyż z powodzeniem zastąpi takie urządzenia jak mikrofalówka, grill czy frytkownica. Jest na tyle kompaktowy, że bez problemu zabierzesz go na wakacje, idealnie sprawdzi się także w tymczasowym mieszkaniu studenckim. Szeregu zalet dopełnia fakt, że kombiwar jest maksymalnie łatwy do wyczyszczenia w przeciwieństwie do piekarnika lub mikrofalówki.
Piekarnik turbo pracuje w ten sposób, że : wentylator zamontowany na pokrywie rozprowadza gorące powietrze wokół naczynia, co sprawia, że potrawy w piekarniku gotują się szybciej i bardziej równomiernie.
Piekarniki turbo zużywają mniej energii niż tradycyjne piece, dzięki czemu są energooszczędne.
Piekarnik turbo ma szklaną miskę, która jest uważana za sam piekarnik.
Na czubku obudowy piekarnik ma sterowanie cyfrowe.
Powyższy model zawiera pierścień rozprężny, który pasuje do górnej części miski przed pokrywką, w celu gotowania większych potraw, takich jak całe kurczaki, małe indyki lub pieczeń żeberkowa.
Co można gotować w piekarniku turbo :
Piekarnik ( kombiwar ) przygotuje każdą potrawę, którą normalnie ugotujesz w tradycyjnym piekarniku.
W piekarniku można również gotować na parze warzywa i piec ciasta, ciasta i ciastka.
Przygotowanie do pracy :
Zablokuj pokrywę na miejscu, ustaw zegar i termostat, i uruchom maszynę.
Jeśli piekarnik ma opcjonalny drugi ruszt, możesz w nim ugotować cały posiłek.
Umieść mięso na dolnym ruszcie, a ziemniaki lub warzywa na górnym ruszcie.
Ustawiając temperaturę piekarnika, używaj tej samej temperatury, jaką normalnie gotowałbyś w swoim zwykłym piekarniku.
Ustawić minutnik na połowę normalnego czasu gotowania, chyba że potrawa jest zamrożona.
W przypadku mrożonek czas potrzebny do gotowania będzie mniej więcej taki sam, jak w przypadku pieczenia w tradycyjnym piekarniku.
Serdecznie zapraszam do zakupu, polecam też inne moje aukcje !!!