Händlmaier to rodzinna firma, którą ponad 100 lat temu małżeństwo Händlmaierów założyło na jednej z głównych regensburskich ulic. Niecałe 200 metrów od katedry. Mieli oczywiście sklep mięsny, mąż to był pokaźnej figury niemiecki rzeźnik, co samo w sobie już napawa każdego Polaka strachem… No prawie każdego. A może lubił kanarki? Lubił malować pejzaże? Nie jadł mięsa? Żona, postać chyba istotniejsza dla tej rodziny, postanowiła zrobić domowy sos do produkowanych przez męża kiełbasek, licząc na swoją (i babek, ciotek, matek, sióstr, sąsiadek i znajomych kobiet) intuicję. Jakże to typowe dla tamtych czasów, dla rodzinnych firm i kobiecych zdolności. Sto lat później niewiele się zmieniło. I tak po latach firma się rozrosła do całkiem dużych rozmiarów, sklepy mięsne córka pani Händlmaierowej sprzedała, a sklep z musztardą wciąż oferuje gorczycowe przysmaki. Będąc w Regensburgu koniecznie go odwiedźcie (Hinter der Grieb 2, 93047 Regensburg). Pobudowali fabrykę, rozwinęli sprzedaż nie tylko na Niemcy, zatrudnili handlowców i marketingowców (wejdźcie na stronę i zobaczcie jak ciekawie można reklamować musztardę!). No i jak na razie nie sprzedali się jakimś finansistom z globalnych korporacji, którzy zawsze i wszędzie unifikują, optymalizują, restrukturyzują i harmonizują: produkcję, ludzi, fabryki i towary, maksymalizują zyski i monetyzują wartości. Szacunek dla Händlmaier, ale także szacunek dla Niemców, że takie produkty kupują, nie patrząc jedynie na cenę.
---------
Sos musztardowo-koperkowy w plastikowej tubce to propozycja dla wszystkich, którzy lubią ostrość musztardy połączoną z delikatnością kawałków koperku. Idealny sos do dań rybnych i sałatek. Dla odważnych baza do majonezu własnej produkcji.
Skład: 59% musztardy Mittlescharfer (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy), oraz cukier, olej rzepakowy, woda, mąka gorczycowa, natka koperku 1,1%, ekstrakt naturalny, kurkuma.
Najlepiej spożyć do: 12/2021
Na innych aukcjach musztardy tej rodzinnej firmy.