HABANERO ZIELONE ŚWIEŻE PAPRYCZKI CHILI 1KG NA SOS I NIE TYLKO.
Zielone Habanero świetnie nadają się do produkcji sosów, sala itp.
Przedmiotem sprzedaży jest świeże papryczki ZIELONE HABANERO. Papryczki pochodzą z własnej uprawy pod osłonami, zrywane są z krzaków tuż przed wysyłką do klienta,dzięki temu zostają dostarczone maksymalnie świeże. Wysokiej jakości papryczki zostały wyhodowane z oryginalnych nasion sprowadzonych ze Stanów Zjednoczonych.
Habanero są niezwykle ostre, ponieważ zawierają wysokie stężenie kapsaicyny. W skali Scoville'a (skali pikantności danej potrawy) ich ostrość wynosi 1000000–5000000. Papryczki habanero mają smak podobny do moreli, jednak większość ludzi nie może ich zjeść na surowo, dlatego najczęściej są dodawane do płynnych lub półpłynnych dań (sosów czy zup). Jedną z najbardziej ostrych odmian habanero jest Red Savina, uznawana obok Caroliny Reaper, za najostrzejszą paprykę na świecie.
Papryczki habanero są tradycyjnym składnikiem kuchni brazylijskiej i peruwiańskiej. Habanero przyprawiane są dania płynne i półpłynne, ponieważ rozcieńczone ostre chilli zyskuje słodkawy smak. Z tego względu papryczki dodaje się do sosów, sals, past, gulaszów czy bigosów. Warto zrobić również ketchup z dodatkiem habanero. Popularną potrawą jest także lasagne habanero oraz xinxim – tradycyjna potrawa brazylijska z kurczakiem i krewetkami. Papryczkami można posypać także dania przygotowane z mięsem mielonym. Ciekawy smak uzyskuje habanero w połączeniu z kurczakiem. Warto przyrządzić zapiekankę z kurczakiem i papryką habanero, risotto z kurczakiem, habanero i dzikim ryżem albo zapiekankę.
Habanero – właściwości zdrowotne. Kapsaicyna zawarta w papryczkach habanero obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów, ponieważ rozpuszcza fibryny (odpowiadające za tworzenie się zakrzepów). Poza tym, papryczki mają również działanie przeciwbólowe i oczyszczające, zapobiegając zatruciom pokarmowym. Zmniejszają także stężenie cholesterolu we krwi. Habanero przyspiesza również porost włosów i paznokci. Papryczki są także oksydantem, tzn. zmniejszają stopień utlenienia komórek.
Uwaga: Podczas przyrządzania ostrych papryczek zachowaj ostrożność, używaj rękawiczek ochronnych!