Gwajakowiec - drewno - 1000g (1kg)
Opis rośliny
Gwajakowiec lekarski (Guaiacum officinale L.), zwany także gwajakowym drzewem lub gwajakiem właściwym, a ze względu na swoje wszestronne zastosowanie - drewnem życia, świętym drewnem, drewnem błogosławionym. Gatunek niewielkiego drzewa z rodziny parolistowatych. Rośnie wolno w suchych, równinnych lasach. Występuje w Ameryce Środkowej oraz na Antylach i Wyspach Bahama.
Uprawiany w Kalifornii, na Florydzie, w Kolumbii, Wenezueli na Tahiti i Dominikanie. Gatunek od wieków jest eksploatowany, dlatego obecne zasoby są mocno ograniczone - uznawany za zagrożony - chroniony konwencją CITES.
Drewno gwajakowca jest jednym z najtwardszych i najbardziej odpornych gatunków. Z powodu swoich własności używane jako materiał łożyskowy w połączeniach mechanicznych (np. mechanicznych maszynach do szycia) lub okrętowych łożyskach wału napędowego śruby z uwagi na szczelność i samosmarowalność. Wykorzystywane także na drzewce włóczni i trzonki narzędzi.
Drewno zawiera duże ilości żywicy, z której wytwarza się substancję o właściwościach wykrztuśnych (gwajakol), a także nalewkę gwajakową.
Właściwości
- w lecznictwie ma zastosowanie zarówno drewno gwajakowe jak i wydzielającą się z niego żywica
- gumę z drewna gwajakowca używano w leczeniu syfilisu
- drewna gwajakowego plemiona indiańskie (jeszcze w okresie prekolumbijskim) używały jako skutecznego środka w leczeniu kiły
- żywica ma również działanie przeciwartretyczne i przeciwkaszlowe
- żywica gwajakowa zawiera wiele substancji leczniczych, takich jak gwajakol, gwajacyna, saponiny i olejek eteryczny bardzo zasobny w azulen (podobnie jak rumianek)
- odwary z drewna i nalewki z żywicy mają głównie zastosowanie w dolegliwościach reumatycznych i artretycznych
- stosowane jako leki napotne, moczopędne, usprawniające przemianę materii i oczyszczające
Charakterystyka produktu
Surowiec leczniczy : drewno i żywica
Zawartość: drewno
Kraj pochodzenia: UE
Nazwa łacińska: Guaiacum officinale L.
Nazwy polskie: drzewo gwajakowe, gwajak właściwy
Waga: 1000g (1kg)
Proponowany sposób przygotowania:
1 łyżeczkę zioła zalać 250 ml wody, zagotować, odstawic i 10 minut parzyć. Odcedzić. Pić odwar.