"Słońce w słoikach"
Irena Gumowska
Wydawnictwo: WATRA
ISBN: 83-225-0228-1
Objętość: str. 250
Wydanie: 1 z 1988
Spis treści:
OD AUTORKI 3
RÓŻNE SPOSOBY KONSERWACJI 7
Mrożenie . 8
Trochę z historii chłodnictwa 8
Od 0 do -45°C 9
Mrożonki niesione do domu 9
Kilka uwag dla tych, którzy zamrażają sami 10
Najlepiej na surowo! 10
Mrozimy zieleniny . 12
Mięso mrożone 12
Mrożone dania gotowe 13
Apertyzacja 14
Co można pasteryzować? . 16
Jak przygotować zalewę? . 16
Sucha pasteryzacja . 19
Zamykanie spirytusem 19
Zamykanie parą z czajnika 20
Utrwalanie cukrem . 20
Konfitury . 20
Syropy owocowe 21
Dżemy i marmolady . 22
Galaretki 22
Galaretki surowe 24
Owoce kandyzowane . 24
Utrwalanie solą . 24
Kiszonki . 25
Marynowanie . 26
Suszenie . 27
Idealna czystość przy pasteryzacji 28
Jaki garnek do czego? 30
Organizacja pracy 30
Naczynia i „maszynki" 31
Co robić z zepsutymi przetworami 32
POŻYWNE PRZETWORY WARZYWNE 35
Buraki 36
Barszcz czerwony 36
Barszcz biały . 36
Buraczki z jabłkami pasteryzowane 37
Buraczana ćwikła 37
Buraczki marynowane 38
Botwina i boćwina . 38
Brukselka 40
Brukselka pasteryzowana . 40
Marynata z brukselki 40
Brokuły . 41
Brokuły marynowane 41
Cebula 41
Cebula marynowana 42
Chrzan . 42
Cukinia 42
„Ananasy", czyli konfitury z cukinii 43
Cukinia pasteryzowana 43
Cukinia kiszona 44
Sałatka z cukinii a la kawior 44
Cukinia z pomidorami 45
Cukinia marynowana 45
Dynia 45
Dynia z jarzębiną 46
Dynia z jabłkami 46
Dynia marynowana . 47
Przecier z dyni . 48
Przecier z dyni, gruszek i pigw . 48
Marmolada z dyni, jabłek i borówek 48
Dżem z dyni i jabłek z „korzeniami" 49
Dynia w przecierze żurawinowym 49
Konfitury z dyni 49
Dynia pasteryzowana 49
Fasolka szparagowa . 50
Fasolka kiszona 50
Fasolka szparagowa solona 50
Fasolka pasteryzowana I 51
Fasolka pasteryzowana II 51
Fasolka szparagowa w pomidorach 51
Fasolka suszona 52
Suszone strąki dla ziołolecznictwa 52
Groszek zielony 53
Groszek suszony w strączkach 53
Groszek suszony w ziarnach 53
Groszek pasteryzowany 54
Kabaczek . 55
Kabaczek pasteryzowany . 56
Kabaczki a la szparagi 56
Kabaczki kiszone 56
Kabaczek w pomidorach . 57
Kalafiory 57
Kiszone kalafiory 58
Kalafiory pasteryzowane . 58
Kalafiory marynowane 58
Kaparki 59
Kaparki z owoców nasturcji 59
Kaparki z pączków mniszka 59
Kapary w winie 60
Kapusta . 60
Kiszenie kapusty w beczkach 60
Kapusta kiszona w słoikach 63
Kiszona kapusta z dodatkami . 64
Kapusta z żurawinami ' 64
Kapusta kiszona na szybkie zużycie . 65
Kiszonka z kapusty chińskiej, tzw. pekińskiej 65
Wady kiszonej kapusty 65
Koperek . 66
Koperek suszony 66
Solenie koperku 67
Koperek w solance . 67
Przechowywanie koperku w lodówce . 67
Marchew . 67
Suszenie marchwi 68
Marchew pasteryzowana 68
Przecier . 68
Marchew z groszkiem pasteryzowana . 69
Marchew z fasolką szparagową . 69
Ogórki 69
Ogórki zakiszane na szybkie zużycie 70
Ogórki małosolne 71
Ogórki kiszone w słojach 71
Ogórki kiszone pasteryzowane . 72
Ogórki kiszone na zupę . 72
Ogórki kiszone w beczkach . 73
Ogórki t koperkiem na zupę 73
Ogórki w folii 73
Ogórki w torebkach foliowych . 74
Mizeria I 74
Mizeria II 74
Ogórkowa sałatka . 75
Płaty ogórkowe I 75
Płaty II . 75
Płaty III 75
Korniszony 76
Papryka . 77
Papryka pasteryzowana I 77
Papryka pasteryzowana II 77
Papryka po węgiersku 78
Papryka z pomidorami 78
Papryka kiszona 78
Papryka konserwowa . 79
Papryka kiszona z ogórkami 79
Papryka z jabłkami . 79
Pomidory . 80
Przecier pomidorowy 80
Pelatti 81
Warzywa z przecierem . §1
Sok z przecieru 81
Sok pomidorowy z papryką 82
Sos, zwany keczupem 82
Sos pomidorowy z jabłkami 82
Sałatka pomidorowa a la keczup 83
Pomidory kiszone . 83
Sałatka z zielonych pomidorów I 84
Sałatka z zielonych pomidorów II 84
Konfitury z zielonych pomidorów 85
Pomidor skórzasty, czyli miechunka pomidorowa . 85
Miechunka pomidorowa pasteryzowana 86
Kompot z pomidora skórzastego 86
Pomidor skórzasty w sosie pomidorowym 86
Dżem ze skórzaka . 87
Pory 87
Zupa z porów pasteryzowana 87
Jak gotować nasiona soi? . 88
Soja po bretońsku pasteryzowana 88
Młoda soja we własnym wywarze 88
Szczaw . 89
Suszenie szczawiu 89
Solenie szczawiu 89
Szczaw pasteryzowany 90
MIESZANKI WARZYWNE, GRZYBY, MIĘSO 91
Mieszanki warzywne . 92
Będzińsko-węgierski bogracz 92
Giuwecz . 92
Giuwecz z mięsem . 93
Giuwecz jarzynowy . 93
Lecsó — czyli węgierska potrawa 94
Lecsó I . 94
Lecsó II . 94
Patisonowe lecsó 95
Peperonata 95
Peperonata z pomidorami 96
Peperonata z pomidorami skórzastymi . 96
Pikle 97
Pikle warzywne bez ogórków 97
Pikle z ogórkami 97
Pikle z zielonymi pomidorami 98
Sałatki warzywne pasteryzowane 98
Pomidorowa sałatka z bakłażanami 98
Pomidorowa sałatka z marchwią 99
Pomidorowa sałatka z papryką i cukinią 99
Sałatka z pomidorów i papryki I 101
Sałatka z pomidorów i papryki II 101
Jabłka w pomidorach 100
Sałatka jarzynowa . 101
Przeciery i sosy 101
Pomidory z jabłkami i selerami 101
Pomidorowo-jabłkowy pikantny przecier 101
Przecier pomidorowo-śliwkowy . 10.'
Musztarda pomidorowa l n.'
Sos Cabul 103
Utrwalanie włoszczyzny KM
Włoszczyzna solona I Uli
Włoszczyzna solona II bez kapusty . MM
Włoszczyzna solona III bez kapusty, z cebulą . HM
Warzywne mieszanki kiszone 104
Warzywna mieszanka z kalarepką 10''
Mieszanka warzywna z kalafiorem 10'^
Warzywa mieszane z buraczkami In •
Kapusta kiszona z marchwią i jabłkami !(»>
Kapusta kiszona z burakami 10f>
Kapusta kiszona z grzybami I0i>
Kiszonka mieszana I
Kiszonka mieszana II
Kiszonka z czerwonej kapusty 107
Sałatka kiszona z kapustą I 107
Sałatka kiszona z kapustą II . 107
Sałatka kiszona z kapustą i ogórkami III 108
Kiszona sałatka wielowarzywna 108
Kiszona czerwona kapusta z jabłkami 109
Warzywne mieszanki suszone . 109
Przygotowanie warzyw do suszenia 109
Mieszanka warzywna na wywar . 110
Mieszanka warzywna na zupę jarzynową 110
Mieszanka na barszcz 110
Mieszanka z suszu I 110
Mieszanka z suszu II 110
Mieszanka z suszu na barszcz „wołyński" 111
Mieszanka z suszu na zupę jarzynowa . 111
Mieszanka z suszu na zupę kalafiorową . 111
MIĘSO I DANIA MIĘSNE 111
Zamrażaniu mięsa . 111
inne sposoby przechowywania mięsa . 114
Solenie i peklowanie mięsa 115
Wędzenie mięsa 116
Pasteryzowanie mięsa 117
Pieczone mięso w wekach lub twistach . 119
Duszone mięso w wekach lub twistach 119
Drób w wekach i twistach . 119
Rosół z kury w wekach 120
Piersi indycze w wekach 120
Pieczony drób w wekach . 120
Pieczona gęś w słojach 120
Pieczeń wołowa marynowana w słoikach 121
Gulasz wieprzowy w wekach 121
Kotlety wieprzowe w wekach . 121
Boczek wieprzowy w słoiku 121
Pieczeń barania marynowana w wekach 121
Skwarki w słoikach 122
GRZYBY 122
Suszenie grzybów . 122
Kiszenie grzybów 125
Marynowanie grzybów 125
Marynowane borowiki 125
Rydze, pieczarki, gąski, maślaki, koźlaki. grzyby czerwone, kurki i opieńki marynowane 126
Sterylizacja i pasteryzacja 126
Grzyby pasteryzowane 126
Mrożenie grzybów . 127
OWOCE W SŁOIKACH 129
Agrest 130
Agrest mrożony 131
Konfitury z agrestu a la prababcia 131
Konfitury z agrestu mniej pracochłonne 131
Konfitury z agrestu po ukraińsku 132
Dżem agrestowy 133
Galaretka agrestowa 131
Przecier agrestowy . 134
Nektar . 134
Kompot agrestowy I — pasteryzowany 134
Kompot agrestowy II — spod kocyka 134
Anżelika 135
Konfitury z anżeliki . 135
Przecier anżelikowy . 135
Likier, tzw. dziegielówka . 135
Arbuz 136
Konfitury z arbuza . 136
Aronia . 136
Soki z aronii . 136
Susz a la rodzynki . 137
Dżem aroniowy 138
Konfitury z aronii . 138
Kompot z aronii 138
Wino z aronii . 138
Berberys . 139
Sok 139
Sok i syrop pasteryzowany . 140
Galaretka 140
Dżem z berberysu . 140
Przecier . 140
Napój z berberysu . 140
Borówki . 141
Soki z czarnych jagód 141
Kompot z jagód 141
Konfitury z borówki wysokiej 142
Dżem z borówki wysokiej . 142
Dżem z borówki czerwonej, czyli brusznicy 142
Brzoskwinie 143
Kompot brzoskwiniowy z całych owoców 143
Konfitury brzoskwiniowe 143
Marmolada-dżem z brzoskwiń . 144
Marmoladka z brzoskwiń . 144
Czarny bez 144
Syrop z kwiatów czarnego bzu I 144
Syrop z kwiatów czarnego bzu II . 145
Sok i marmoladka z czarnego bzu 145
Dżem z czarnego bzu 146
Dżem-przecier z czarnego bzu . 146
Wino z owoców czarnego bzu . 146
Czereśnie 148
Sok i przecier z czereśni . 148
Czereśnie we własnym soku 148
Kompot czereśniowy 148
Konfitury z czereśni . 149
Czereśnie i czerwone porzeczki 149
Czereśnie w occie po francusku 149
Cytryny . 149
Konfitury cytrynowe I 150
Konfitury cytrynowe II 150
Syrop cytrynowy 150
Skórki cytrynowe 151
Cytryny w cukrze . 151
Galaretka cytrynowa 152
Dereń . 152
Konfitury z derenia prababek . 152
Konfitury z derenia z pestkami . 153
Dżem z derenia 153
Sok z derenia I 153
Sok z derenia 11 . 153
Dereniówka 153
Głóg 154
Przecier z głogu 154
Napój tzw. Zefirek . 155
Nalewka na głogu . 155
Susz głogowy 155
Gruszki . 155
Suszone gruszki 156
Mączka gruszkowa . 156
Marynowane gruszki 156
Gruszki z pomidorami, czyli „marmolada ananasowa" 157
Gruszki w syropie . 157
Kompot z gruszek . 158
Kompot z gruszek i porzeczek 158
Kompot z gruszek z jarzębiną . 158
Gruszki z octem 158
Dżem z gruszkami (mieszany) . 159
Gruszki kandyzowane 159
Jabłka . 160
Przecier jabłeczny . 160
Kompot z jabłek . 161
Kompot z rajskich jabłuszek 161
Konfitury z rajskich jabłuszek 161
Dżem-galaretka z antonówek . 162
Dżem jabłeczny Leonki . 162
Galaretka z jabłek . 163
Sok z jabłek . 163
Sok parowany z jabłek 164
Sok i pulpa z jabłek 164
Sok jabłeczny klarowny . 164
Susz z obierzyn jabłecznych 165
Susz z jabłek . 165
Ocet winny z jabłek . 166
Wino z jabłek 166
Marmolada z jabłek 167
Marmolada z jabłkami — mieszana 167
Jarzębina 168
Dżem z jabłkami 168
Dżem z jabłkami i gruszkami . 169
Dżem z dynią I 169
Dżem z dynią II . 169
Kompot jarzębinowy • 170
Sok i syrop jarzębinowy . 17(1
Jeżyny
Sok z jeżyn
Kompot z jeżyn .
Owoc w płynie
Sok-galaretka z jeżyn .
Nektar
Dżem jeżynowy z jabłkami
Dżem jeżynowy z marchwią
Galaretka jeżynowa
Wino z jeżyn
Likier jeżynowy .
Kalina
Syrop kalinowy .
Konfitury z kaliny
Galaretka kalinowa
Sok kalinowy
Maliny
Maliny we własnym soku
Przecier malinowy
Dżem malinowo-porzeczkowy
Kompot z malin
Konfitury i syrop z malin
Sok malinowy .
Suszone maliny .
Melony
Konfitury z melona luksusowe
Mirabelki .
Mirabelki w syropie .
Kompot mirabelkowy .
Konfitury z mira belek .
Marmoladka mirabelkowa
Dżem z mirabelek .
Morele
Suszone morele
Dżem morelowy .
Marmolada morelowa .
Kompot z moreli .
Dżem z moreli bardzo dojrzałych .
Konfitury z moreli
Morelowe migdałki
Morwa czarna i biała .
Dżem morwowo-jabłeczny
Konfitury z morwy
Orzechy włoskie .
Konfitury .
Pigwy
Konfitury .
Galaretka z pigwy
Kandyzowane marmoladki z pigwy
Galaretka pigwowo-berberysowa
Dżem z pigwy
Pomarańcze
Konfitury pomarańczowe
Marmolada pomarańczowa .
Pomarańczówka słodzona
Skórka pomarańczowa smażona .
Pomarańczowo-grejpfrutowo-cytrynowy dżem 189
Porzeczko-agrest 189
Kompot . 190
Nektar . 190
Dżem 190
Dżem niskocukrowy . 190
Porzeczka czarna 191
Porzeczki czarne w butelkach . 191
Sok z czarnych porzeczek . 191
Dżem z czarnych porzeczek I . 191
Dżem z czarnych porzeczek II . 192
Dżem z czarnych porzeczek III 192
Galaretka z czarnych porzeczek . 192
Konfitury z czterech owoców 192
Wino z czarnych porzeczek 193
Porzeczka czerwona . 193
Galaretka z surowego soku 193
Dżem porzeczkowy . 193
Sok parowany z porzeczek 194
Kompot z porzeczek 194
Sok i marmoladka . 194
Konfitury z porzeczek 194
Galaretka z porzeczek 195
Porzeczki w soku własnym 195
Poziomki . 196
Konfitury z poziomek 196
Przeciery surowe, tzw. sorbety . 196
Poziomki we własnym soku 196
Dżem poziomkowo-malinowo-pigwowy 197
Rabarbar, czyli rzewień 198
Sok rabarbarowy 198
Sok rabarbarowy pasteryzowany , , 199
Wino z rzewienia . 199
Konfitury z rabarbaru 199
Renklody . 200
Kompot z renklod . 200
Konfitury 200
Mus z renklod z morelami 201
Rokitnik . 201
Mrożonka 201
Przecier . 201
Sok z rokitnika 202
Rokitnik we własnym soku . 202
Nalewka rokitnikowa . 202
Róża 202
Płatki róż na surowo . 203
Płatki smażone 204
Sok z płatków róż . 204
Galaretka różana 205
Konfitury z owoców róży I 205
Konfitury z owoców róży II 205
Kompot z róży I 206
Kompot z róży II (aromatyzowany) 206
Dżem z owoców róży I 207
Dżem z owoców róży II (mieszany) 207
Dżem z owoców róży i pomidorów 208
Sok z owoców róży I 208
Sok z owoców róży II . ' . 208
Galaretka z róży I . 208
Galaretka z róży II 209
Róże suszone . 2(W
Wino z róży 210
Śliwki . 211
Śliwki mrożone 211
Mrożonka śliwkowa słodzona 211
Śliwki we własnym soku . 211
Dżem ze śliwek 212
Dżem śliwko w o-jabłeczny . 212
Marmolada ze śliwek z jabłkami . 212
Powidła ze śliwek 213
Przecier ze śliwek I . 213
Przecier ze śliwek II . 213
Nektar ze śliwek 214
Kompot ze śliwek 214
Kompot ze śliwek z róża . 214
Kompot ze śliwek z dynią 214
Śliwki marynowane . 215
Śliwki marynowane pasteryzowane 215
Konfitury ze śliwek — węgierek 215
Wino ze śliwek . 216
Suszenie śliwek . 217
Nalewka na suszonych śliwkach . 217
Tarki 218
Sok z tarek . 218
Syrop i konfitury z tarek . 218
Wino z tarek . 218
Truskawki 219
Truskawki we własnym soku I . 219
Truskawki we własnym soku II . 220
Kompot truskawkowy 220
Kompot z sokiem z porzeczek . 220
Kompot z truskawek i agrestu . 220
Sok truskawkowy . 221
Syrop truskawkowy . 221
Konfitury truskawkowe 221
Dżem z truskawek z rzewieniem 222
Konfitury prababci . 222
„Konfitury starych kawalerów", czyli ratafia 222
Przecier truskawkowy 223
Marmolada z truskawek . 223
Dżem truskawkowy . 223
Dżem truskawkowo-agrestowy . 224
Dżem truskawkowo-porzeczkowy 224
Dżem niskocukrowy 224
Wiśnie . 225
Sok wiśniowy I 225
Sok wiśniowy II 225
Syrop i konfitury z wiśni I 225
Syrop i konfitury z wiśni II 226
Wiśnie w butelkach . 226
Kompot z wiśni 226
Wiśnie we własnym soku . 226
Susz wiśniowy a la rodzynki 227
Wiśnie w alkoholu . 227
Winogrona 228
Kompot . . - . 228
Marmolada-dżem z winogronami. . . 228
Galaretka z winogronami . 228
Winogrona w koniaku 228
Żurawiny 229
Dżem żurawinowy . 229
Sok żurawinowy 229
Żurawinowy przecier 229
Przecier-surówka z żurawin 230
PRZETWORY RÓŻNE . 231
Herbatki ziołowe 232
Herbatka z owoców róż 232
Herbatki różne . 232
Kompozycje herbaciane . 233
Mniszek . 233
Kaparki . 233
Zamiast szafranu 233
Mniszek a la miód . 234
Winko z mniszka 234
Przetwory dziwne 235
Konfitury z bananów 235
Marmolada z marchwi 235
Marmolada z buraków 235
Sok fiołkowy . '236
Czeremcha 236
Mąka czeremchowa . 237
Wino czeremchowe . 237
Musztardy 237
Musztarda polska . 237
Musztarda jabłeczna . 238
Jeszcze raz kapusta . 238
Kapusta na gołąbki . 238
Kapusta na bigos . 238
Amerykańskie przyprawowe sosy . . 239
Przyprawowy sos wiejski . 239
Owocowy sos przyprawowy 239
Indiański sos przyprawowy 240
Jableczno-mietowy sos przyprawowy . 240
Burakowy sos przyprawowy 241
KSIĄŻKA JEST W STANIE DOBRYM