Guma guar 1 kg
Kupuj na tej aukcji - oferujemy najlepsze sprawdzone produkty na rynku.
Zadbaj o swoje zdrowie.
Opis produktu:
Guma guar E 412 naturalny błonnik pokarmowy !
Otrzymywana jest z nasion rośliny strączkowej Cyamopsis tetragonoloba L. występującej na terenach Indii i Pakistanu. Ma postać proszku barwy biało-szarej do żółtawo-białej, prawie bez zapachu. Rozpuszcza się w zimnej wodzie.
Dodatkowo:
Na podstawie badań przeprowadzonych 1975 roku a opublikowanych w czasopiśmie naukowym w 1978 guma guar może przyczynić się do zmniejszenia szybkość wzrostu poziomu glukozy we krwi jak i poziom insuliny.
Guma guar pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10g dwa razy dziennie na dwie minuty bezpośrednio przed posiłkiem. Przez okres jednego lub trzech tygodni.
Kraj pochodzenia: Indie
Tańszy zamiennik żelatyny.
Funkcja technologiczna gumy guar:
Zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator i nośnik.
Guma guar w diecie bezglutenowej
W diecie bezglutenowej używana jest ze względu na swoje właściwości zagęszczające. Nadaje wyrobom jednolitą strukturę, dlatego chętnie dodawana jest do bezglutenowych wypieków.
Zastosowanie gumy guar w przemyśle spożywczym:
Wykorzystywana jest w produkcji zup w proszku, majonezów i sosów sałatkowych, mrożonych owoców, napojów, soków warzywnych oraz żywności niskokalorycznej. Guma guar jako środek zagęszczający i wiążący wodę, używana jest w wyrobach garmażeryjnych, konserwach i serach topionych.
Sposób użycia:
Stosować dawkę najniższą niezbędną do osiągnięcia zamierzonego efektu technologicznego.
Jakość/Lepkość: min. 5000 CPS (bardzo wysoka)
Wartość odżywcza produktu w 100 g
Wartość energetyczna 720-875 kJ / 172-209 kcal
Tłuszcz: 0,2-1,0 g
- W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2-1,0 g
Węglowodany: 80-88 g
- W tym cukry: 1 g
Białko: 3-6 g
Błonnik: 79-87 g
Sól: 0,03 g
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, gorczycę, orzechy, orzechy ziemne, seler, sezam, dwutlenek siarki i soję. Pakowanie wymienionych produktów jest rozdzielone czasowo, jednak nie możemy w 100% zagwarantować, że w pakowanych produktach nie znajdą się śladowe ilości alergenów.
Termin przydatności:
Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw.
Opakowania:
Nasze produkty pakowane są w torebki strunowe typu doypack lub słoiki PET. Wszystkie opakowania posiadają certyfikat do przechowywania żywności.
Co wyróżnia nasze opakowania?
- bardzo dobra wytrzymałość mechaniczna,
- solidne strunowe zamknięcie wielokrotnego użytku,
- wysoka barierowość, chroniąca produkty przed wpływem czynników zewnętrznych
- czytelna etykieta zawierająca termin przydatności do spożycia, wagę, numer partii i kraj pochodzenia danego produktu.
Według badań z 1975 roku guma guar może przyczynić się do zmniejszenia szybkość wzrostu poziomu glukozy we krwi jak i poziom insuliny.