Guma do żucia arbuzowa bez dodatku cukru Juicy Fruit, 5 listków
Guma do żucia Juicy Fruit Arbuz to klasyka od Wriglay. Ta guma ma już ponad 100 lat! Guma w postaci lubianych przez dzieci listków. Dla wszystkich miłośników smaku arbuza.
Żucie bezcukrowej gumy do żucia znacząco obniża ryzyko występowania próchnicy u dzieci i dorosłych. Jeśli pH w jamie ustnej spada poniżej krytycznej wartości 5,5, zęby zaczynają się rozpuszczać lub demineralizować. Podczas żucia wytwarzana jest znacząca ilość śliny (człowiek wytwarza nawet 0,5 litra śliny dziennie!), która nieustannie obmywa zęby i jamę ustną. Jedną z najbardziej efektywnych metod pobudzenia śliny jest właśnie żucie bezcukrowej gumy. Dlatego, jeżeli nie ma możliwości umycia zębów po posiłku, dobrze jest żuć gumę. Co więcej, podobno żucie gumy może zwiększyć czujność, odpędzić zmęczenie, a nawet poprawić pamięć! Okazuje się, że żucie przyśpiesza przepływ krwi, a przy tym zwiększa aktywność mózgu! Ale uwaga! Zbyt częste i długie żucie gumy może przyczynić się do bólu szczęki, głowy, szyi a nawet ucha. Badania udowodniły, że przemęczenie mięśni i stawów w obrębie szczęki może prowadzi do wielu schorzeń.
Bezpośrednim przodkiem współczesnej gumy do żucia była guma chicle pozyskiwana z mleczka (lateks) sączyńca, który rośnie w lasach tropikalnej Ameryki Środkowej. Popyt na chicle tak szybko rósł, że jej dostawcy szybko przestali mieć możliwość zaspokojenia rynku w surowiec (drzewa potrzebowały 4-8 lat odpoczynku pomiędzy każdym zbiorem). Wtedy William F. Semple, dentysta z Ohio, użył kauczuku do stworzenia gumy, którą wcześniej wykorzystywał do ćwiczeń żuchwy i pobudzania dziąseł. W grudniu 1869 r. jako pierwszy uzyskał patent na produkcję gumy do żucia.
Juicy Fruit