Oliwa Novello, czyli z pierwszych zbiorów, oznacza, że posiada ona nie tylko najwyższe walory smakowo-zapachowe, ale jest też najzdrowsza. Dostarczy Twojemu organizmowi olbrzymią porcję cennych przeciwutleniaczy. Tłoczy się ją z pierwszych, nie zawsze jeszcze mocno dojrzałych i najczęściej zbieranych ręcznie, oliwek.
Oliwa extra vergine Novello Apulia 2023 właściwości:
Ta oliwa została przez nas sprowadzona na Wasze życzenie, jako delikatniejsza wersja oliwy z Umbrii, której my z kolei jesteśmy wielkimi fanami. Tłoczona za pomocą metody mechanicznej. Tłoczenie odbywa się wyłącznie na zimno. Oliwki wykorzystane do produkcji tej oliwy pochodzą z terenu południowych Włoch.
Oliwa została wyprodukowana z następujących odmian oliwek:
✅ Coratina - bogata w polifenole
✅ Ogliarola - ze świeżym, intensywnym aromatem migdałów nadająca oliwom charakterystycznej goryczki.
✅ Peranzana - dodaje się ją bardziej dla smaku, niż samej wydajności, w celu uzyskania delikatnego, owocowego, nawet nieco słodkiego posmaku
Zapach: typowo oliwkowy z nutą traw i kwiatów
Kolor : żółto-zielony
Smak: Delikatnie owocowy z wyczuwalną nutą migdałów, karczocha i posmakiem ziół
Pikantność: średnia (5 w skali 1-10)
Goryczka: raczej mała (4 w skali 1-10)
Kwasowość: 0,18
Oliwę Novello zdecydowanie rekomendujemy spożywać na surowo, jako dodatek do pieczywa, warzyw, serów, mięs.