Podgrzybki brunatne suszone
całe kapelusze
Atest: 2023
Atest znajduje się na każdym opakowaniu.
Data ważności: 31.03.2025
❇️ Produkt Polski
⭐ To urzędowe oznaczenie produktów spożywczych wytworzonych w Polsce z użyciem polskich surowców.
❇️ Objętość naszych produktów
⭐1 KILOGRAM suszonego produktu (jak borowik szlachetny) pozyskiwany jest z około 14KG świeżych leśnych polskich grzybów!!!
❇️ Autorska metoda suszenia
ciepłym powietrzem.
⭐ Nasze produkty są świeże, aromatyczne i zdrowe dzięki autorskiej metodzie suszenia ciepłym powietrzem.
❇️ HACCP&GMP:
⭐ Wprowadzony w naszym zakładzie plan HACCP&GMP
❇️ Pewny zakup
⭐ Kupując nasze produkty otrzymujesz grzyby z ATESTEM
⭐ Produkcja grzybów przebiega pod stałym nadzorem uprawnionego grzyboznawcy nr uprawnień 2111
❇️ Jesteśmy Polską marką
Premium
⭐ Dziękujemy, że wspierasz rozwój Polskiej firmy
⭐ Wprowadzanie naszych produktów Polskiego pochodzenia i dostarczenie ich Państwu to nasza misja! Dziękujemy za zaufanie
Doskonały, aromatyczny grzyb, który wspaniale komponuje się i uzupełnia smakiem wiele tradycyjnych potraw. Aromat bardziej intensywny od borowika szlachetnego, aczkolwiek niedoceniany tak jak jego brat. W kuchni tradycyjnej nieodzowny dodatek do dań mięsnych oraz mącznych. Grzyby suszone w tym szczególnie podgrzybek krojony suszony, idealnie nadają się do dań mięsnych, z ryżem i kapustą. Są też świetną przyprawą do zup, gulaszów i bigosów. Grzyby suszone – produkt spożywczy z suszonych grzybów leśnych lub uprawianych dopuszczonych do spożycia, przy czym nie wszystkie grzyby jadalne nadają się do suszenia. Są składnikiem wielu potraw w kuchni polskiej i innych kuchniach świata. Stanowią głównie dodatek smakowy, bowiem przy dość intensywnym aromacie mają jednocześnie niewielkie wartości odżywcze i zawierają trudno przyswajalne białko. Suszenie grzybów pozwala na ich długotrwałe przechowywanie przy zachowaniu walorów smakowych grzybów świeżych. Optymalną jest sucha atmosfera o temperaturze ok. +18 °C. Ich przygotowanie do wykorzystania polega na przepłukaniu, zalaniu gorącą wodą i pozostawieniu do napęcznienia przez ok. pół godziny. Następnie należy je odsączyć. Po pokrojeniu należy dusić je wraz z innymi składnikami potrawy przez około 10–15 minut. Pęczniejące grzyby suszone powiększają objętość 6–10-krotnie[1]. Nie należy namaczać grzybów we wrzątku, gdyż twardnieją. Woda spod moczonych grzybów nadaje się do wykorzystania podczas gotowania.