Grzyby Shiitake suszone grys 50g Twardnik japoński
Data ważności: 30.12. 2024r.
- Nazwa łacińska: Lentinula edodes concis
- Grzyby Shiitake charakteryzują się niebanalnym smakiem z lekko wyczuwalną mięsną nutą. To sprawia, że są idealnym rozwiązaniem dla wegan i wegetarian.
- Grzyb shiitake (Lentinus edodes) jest jednym z popularniejszych grzybów jadalnych. Pochodzi z Azji Wschodniej. Naturalnie występuje w Japonii, Chinach, Korei, Tajlandii i Wietnamie. Można go też spotkać na Borneo, Filipinach czy w Papui Nowej Gwinei.
- Nazywano go „cesarskim jedzeniem”. Był stosowany przy problemach z wątrobą, słabym krążeniu, w chorobach dróg oddechowych. Przypisywano mu właściwości zwiększające chi (życiową energię) czy zapobiegające przedwczesnemu starzeniu się. Tradycyjna Medycyna Chińska opisywała grzyb shiitake jako „eliksir życia”.
- Shiitake są grzybami niskokalorycznymi. 100g tych grzybów to zaledwie 96 kalorii. Zawierają sporą ilość błonnika (11,5 g) i niewielką ilość tłuszczu (0,99 g).
Grzyb shiitake to również źródło wielu cennych witamin i minerałów. Znajdziemy tam między innymi witaminy z grupy B (B2, B3, B5, B6), witaminę D, miedź, selen, cynk, mangan, fosfor. Co ciekawe, shiitake zawiera też wiele takich samych aminokwasów jak mięso. Osoby na diecie wegetariańskiej z całą pewnością powinny zainteresować się tym grzybem.
Do najcenniejszych składników grzyba shiitake należy lentinan (beta glukan – organiczny związek chemiczny z grupy polisacharydów), który odpowiada za stymulację układu odpornościowego. Oprócz tego możemy tam znaleźć inne rodzaje polisacharydów, terpenoidy, sterole oraz lipidy.
- Naukowcy jednoznacznie uznali, że dieta bogata w Grzyby Shiitake może obniżyć poziom cholesterolu we krwi w przeciągu zaledwie tygodnia nawet o kilkanaście procent. Co ważne, efekt ten może się utrzymywać nawet długi czas po zaprzestaniu spożywania Grzybów Shiitake.