GRZYBY MUN CAŁE SUSZONE CHIŃSKIE WOOD EAR MUSHROOMS 50 G GREEN PAGODA
Wyróżniające się sprężystą, chrupiącą konsystencją, grzybki mun są niezwykle wszechstronne i smaczne! Powszechnie stosowane w kuchni chińskiej, są niezastąpionym produktem w tamtejszych spiżarniach.
Piękno tych grzybków wynika z ich sprężystej, chrupiącej i galaretowatej konsystencji.
Jeśli chodzi o smak, nie oferują one wprawdzie mocnego aromatu, ale można wyczuć subtelną nutę drzewnego, ziemistego smaku. Świetnie jednak wchłaniają przyprawy, a ich nieregularny kształt pomaga im skutecznie „złapać” sos.
Grzyby przed spożyciem należy namoczyć w zimnej wodzie na około na około 2 godziny, aż staną się sprężyste i podwoją objętość. Dobrze jest je moczyć przez całą noc w lodówce. Aby skrócić proces moczenia do 20 minut można też użyć gorącej wody, ale grzyby namoczone w zimnej mają dużo lepszą teksturę.
Tak przygotowane grzybki należy blanszować we wrzątku przez około 5 minut, w zależności od ich postaci (nitki będą gotować się krócej). Po ugotowaniu powinny zachować sprężystość i nie być zbyt miękkie ani papkowate/śliskie.
Grzyby mun można znaleźć w wielu chińskich daniach typu stir-fry jak np. wieprzowina po syczuańsku czy wieprzowina Moo Shu, a także w sałatkach i daniach typu hot pot. Dobrze smakują także w zupach. Niezbędne są na przykład w autentycznej wersji Zupy Ostro-Kwaśnej.
Stanowią świetny dodatek do farszów do pierogów, szczególnie tych w wersji wegetariańskiej. Nie tylko zapewniają przyjemną chrupkość, ale także dobrze wchłaniają nadmiar wilgoci ze zbyt mokrego nadzienia.
Składniki: 100% grzyby mun
Waga: 50g
Kraj pochodzenia: Chiny