Fantastyczne i niezwykle popularne grzyby mun to kwintesencja chińskich potraw. Używane są jako dodatek do zup, potraw duszonych oraz dań z WOK-a. Po namoczeniu lub ugotowaniu mają charakterystyczną, chrupką konsystencję.
W kuchni dalekiego wschodu grzyby MUN są jednym z podstawowych składników, używane są jako dodatek do zup, potraw duszonych oraz dań z WOK-a. Dobrze chłoną smaki innych składników, dlatego wyjątkowo komponują się z ostrymi przyprawami – chili, czosnek, pieprz oraz z sosem sojowym.
Grzyby mun - w Polsce znane także jako uszaki bzowe, stanowią niezwykle popularny dodatek do potraw kuchni Dalekiego Wschodu. Wyróżniają się charakterystyczną chrupkością. Stosowane głównie do dań z woka - stir-fry, gulaszów, zup i sałatek znakomicie urozmaicają smak i wygląd.
Grzyby MUN ze względu na swoje właściwości lecznicze od wieków wykorzystywane są w chińskiej medycynie ludowej. Systematyczne spożywanie grzybów MUN poprawia ogólną kondycję zdrowotną, przeciwdziała nadciśnieniu i kruchości naczyń krwionośnych. Najważniejszą cechą leczniczą jest zmniejszenie krzepliwości krwi oraz poprawa krążenia, dodatkowo wspomagają leczenie chorób płuc, łagodzą kaszel, a także poprawiają regenerację cery oraz włosów.
Składniki:
- Suszone grzyby MUN 100%
W 100 g produktu:
- energia: 1196 kJ / 286 kcal
- tłuszcz: 1,4 g
- węglowodany: 042,8 g w tym cukry: 0 g
- białko: 11,3 g
- sól: 0 g
- błonnik: 2 g
- sód: 23 mg
Sposób przygotowania:
Grzyby umieszczamy w gorącej wodzie o temp 80 stopi Celsjusza na co najmniej 10 minut. Następnie wylewamy wodę, a przed użyciem płuczemy grzyby pod bieżącą wodą.
Wskazówka
Grzyby należy moczyć w dużym naczyniu, ponieważ zwiększają one swoją objętość nawet 5-krotnie!
Przechowywanie: Przechowywać w miejscu suchym i chłodnym.
Importer: Nobi
Kraj pochodzenia: Chiny
Termin przydatności do spożycia: 08/10/2024
Azjatycki rosół
Składniki:
- włoszczyzna 1 pęczek
- cebula 1 sztuka
- suszone grzyby mun kilka sztuk
- natka pietruszki i selera kilka gałązek
- liście laurowe 3 sztuki
- pieprz czarny kilka ziarenek
- ziele angielskie kilka ziarenek
- czosnek 2 ząbki
- korzeń imbiru kilka plasterków
- goździki kilka sztuk
- anyż kilka gwiazdek
- kurkuma szczypta
- sos sojowy do smaku
- olej 1 łyżka
- sól do smaku
- świeża kolendra do posypania
- papryczka chilli 1/2
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyć, obrać i umieścić w garnku.
Dodać suszone grzyby mun, czosnek, imbir, papryczkę chilli, gałązki selera i pietruszki, przyprawy, sos sojowy i olej.
Zalać 2-3 litrami wody i zagotować.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu 1,5 – 2 godziny.
W razie konieczności doprawić solą lub sosem sojowym.
Podawać z makaronem ryżowym lub sojowym.
Można posypać świeżą natką kolendry.