UWAGA !
Ponieważ prowadzę sprzedaż produktów spożywczych informuję, że zgodnie z polskim prawem i ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia posiadam zatwierdzony przez Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny wpis do rejestru produkcji spożywczej. Również informuję że przetwarzanie grzybków odbywa się w specjalnie przeznaczonym tylko do tych celów pomieszczeniu, który spełnia wymagania określone w załączniku nr II, rozdziały I,III, V-X i XII rozporządzenia (WE)nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych.
Nad całą moją małą produkcją grzybków czuwa nie tylko Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny lecz również grzyboznawca nr 2245
Boczniak Ostrogowaty w salewie słodko-kwaśnej 315ml
sezon na boczniaki w pełni ! W takim razie trzeba z niego korzystać i czerpać pełnymi garściami! Boczniaki nadają się do gotowania, smażenia, duszenia, zamrażania, suszenia i marynowana.
Boczniak jest grzybem o wysokich walorach konsumpcyjnych. Oprócz walorów smakowych boczniak jest bogaty w witaminy z grupy B, zawiera witaminy PP, związki mineralne i kwas foliowy oraz enzymy obniżające poziom cholesterolu we krwi. Ponadto działa przeciwnowotworowo.
Oprócz konsumpcji na bieżąco, warto część świeżych grzybków przeznaczyć na domowe przetwory. Bowiem grzyby to obowiązkowe wyposażenie spiżarni.
Możliwości tworzenia grzybowych receptur z boczniaka mamy nieograniczenie wiele.
Przedstawiam Państwu ofertę boczniaka ostrogowatego w zalewie słodko-kwaśnej. Nadmieniam że do przetworzenia zostały przeznaczone wyłącznie grzybki zdrowe-bez robaków, bez zapleśnienia, odrzucone zostały każde grzybki z podejrzaną zmianą.
Przygotowane grzybki odpowiednio w sposób, tak by były zarówno miękkie, jak i chrupkie zarazem, zostały połączone z idealnie wyważona zalewą, co w całości tworzy pyszną przystawkę.
Przyprawione odpowiednimi przyprawami są aromatyczne i smakują jak u mamy.
GRZYBKI Z MOICH OFERT NIE ZAWIERAJĄ ŻADNYCH "ULEPSZACZY ANI KONSERWANTÓW"
Każda parta posiada stosowny atest grzyboznawcy, który zawiera: gatunek grzyba, datę i miejsce zbioru, dane grzybiarza i grzyboznawcy- na życzenie klienta do grzybków dodaję atest.
Wszystkie grzybki składane są w nowe, nie używane wcześniej słoiki zakręcane nowymi zakrętkami. Każdy słoik jest starannie myty, następnie wyparzany. W tak przygotowany słoik nakładana jest odważona ilość grzybków i zalewana odpowiednią do wagi grzybów ilością wcześniej przygotowanej zalewy. Po zakręceniu słoików są one pasteryzowane.
Pasteryzacja pozwala na przedłużenie terminu do spożycia nawet o kilka miesięcy- chyba że ktoś je wcześniej skonsumuje ;) . Kilka miesięcy później po otwarciu grzybki smakują jakby były przyrządzone parę dni wcześniej.