CZUBAJKA KANIA
Grzybnia szczepiona na ziarnie. Opakowanie 0,5l ( ok. 0,5 kg )
Grzybnia w specjalistycznym worku z mikrofiltrem, który zabezpiecza grzybnię przed zakażeniem, a jednocześnie umożliwia wymianę gazową.
Do każdej zakupionej grzybni dodajemy szczegółową instrukcję uprawy.
Czubajka Kania w naturze rośnie na skrajach łąk, polan i lasów. Owocniki pojawiają się zazwyczaj od końca lipca do końca października, w zależności od pogody. Czubajka kania jest grzybem nie do końca „udomowionym” , to znaczy można ją uprawiać jednak do zadowalającego owocowania wymaga miejsc zbliżonych do jej naturalnego występowania. Potrzebuje podobnie jak Czasznica olbrzymia do prawidłowego wydania owocników kontaktu z roślinami – głównie trawami. Najbardziej pewną metodą uprawy ( praktycznie stuprocentową ) jest zaszczepienie grzybnią przefermentowanego obornika, przygotowanego jak pod grzybnię pieczarki i po etapie przerostu grzybnią, wysadzenia go w odpowiednie miejsca w ogrodzie. Wadą tej metody jest jednak konieczność posiadania sporej ilości obornika, aby dokonać prawidłowej fermentacji.
Inne metody – jednak mniej skuteczne, polegają na bezpośrednim wysadzeniu grzybni, wprost do gruntu – pod korzenie traw. Dużą rolę przy takim szczepieniu odgrywa wybór odpowiednio przyjaznego miejsca dla rozwoju grzybni Czubajki kani. Miejsce to powinno być bogate w próchnicę, wapń, krzemiany oraz nie powinno być narażone na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Pierwszy sposób wysadzania tzw. „gniazdami” polega na tym, że motyką bądź szpadlem podnosimy darń trawy lub robimy niewielki dołek i wsypujemy 10-20 ziarenek grzybni w okolice korzonek trawy. Po umieszczeniu grzybni dołek zasypujemy i udeptujemy. Tzw. gniazda powinniśmy robić w odległości 0,5-1m, im gęściej je robimy tym większa możliwość zaszczepienia. Opakowanie 0,5 litra grzybni wystarcza do zaszczepienia 50-100m2. Drugi sposób wysadzania na tzw. „dywan” stosowany głownie wiosną i wczesną jesienią polega na napowietrzeniu trawnika areatorem (areator rozcina darń w wielu miejscach) i rozrzuceniu, wysianiu równomiernie na nim grzybni ziarnistej. Całość przysypujemy cienką warstwą ziemi i walcujemy. W tej metodzie opakowanie 0,5 litra grzybni wystarcza do zaszczepienia 25-40 m2. Po dwóch tygodniach od wysadzenia możemy skontrolować kilka miejsc szczepienia i zaobserwować czy strzępki grzybni przechodzą z ziarenek w pobliża korzonków trawy. W pierwszych tygodniach od posadzenia należy miejsca szczepień delikatnie nawilżać, szczególnie podczas upałów i w okresach bez deszczu. Grzybnie możemy wysadzać, w zależności od pogody, od kwietnia do końca października. Pierwsze grzyby powinny pojawić się najwcześniej w drugim roku uprawy. W przypadkach niekorzystnej pogody (susza, upały, zalanie uprawy przez ulewy) lub plagi gryzoni uprawa może okazać się niepowodzeniem.