Wyselekcjonowana grzybnia
BOROWIK SOSNOWY
( Boletus Pinophilus )
Borowik sosnowy to jeden z najsmaczniejszych polskich grzybów. Prawdziwka tego spotkać można w lasach iglastych, rzadko także w lasach mieszanych i liściastych, najczęściej znajdujemy go pod sosnami. Owocniki tego borowika pojawiają się od sierpnia do października. W Polsce ten gatunek często traktowany jest jako odmiana borowika szlachetnego. Jego smak i zapach nie ma sobie równych. Jest uważany za jeden z najbardziej wartościowych wśród grzybów jadalnych. Średnica dochodzi do 30 cm.
Występowanie
Od lipca do października, rośnie w lasach iglastych, zwłaszcza pod sosnami, lecz także pod świerkami. Borowik sosnowy spotykany bywa również w lasach liściastych.
Porady dotyczące hodowli
Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste korzystnie jest gdy drzewa są stosunkowo młode ( 8-10 lat ). Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością odkwaszonego torfu.
Wyselekcjonowana grzybnia
PODGRZYBEK BRUNATNY
( Boletus Badius )
Podgrzybek brunatny to jeden z najsmaczniejszych polskich grzybów. Prawdziwka tego spotkać można w lasach iglastych, liściastych i lasach mieszanych, najczęściej znajdujemy go pod sosnami świerkami. Owocniki pojawiają się od lata do jesieni. Jest uważany za jeden z najbardziej wartościowych wśród grzybów jadalnych.
Wysoko ceniony z uwagi na przyjemny aromat, zwłaszcza w postaci suszu. Dodany do potraw nadaje im niepowtarzalny, przyjemny smak i zapach. Średnica dochodzi do 15 cm.
Występowanie
Pospolity. Owocniki wyrastają od lata do jesieni, pojedynczo lub w grupach po kilka lub kilkanaście sztuk. Rośnie w lasach iglastych i mieszanych, czasami tuż przy pniakach, często w mchu. Najczęściej spotykany jest pod sosną zwyczajną i świerkiem pospolitym.
Porady dotyczące hodowli
Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste, najlepiej sosna, korzystnie jest gdy drzewa są stosunkowo młode. Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością odkwaszonego torfu lub ziemię z lasu.
Uprawa i pielęgnacja
1. Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm. Otwory wykopać w odległości 0,5 – 5m ( ok. 10 średnic pnia ) od pnia drzewa.
2. Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić.
3. Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka.
4. Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu.
5. Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru ( 10 g na 10 litrów wody )
6. W okresie owocowania, w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby.
Owocowanie
W sprzyjających warunkach grzyby mogą pojawiać się po pierwszym lub drugim roku od posadzenia grzybni. Grzybnia powinna owocować 3-4 lata. Prawdopodobieństwo plonowania 85% - 87%
Wydajność
W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.
Opakowanie
Sproszkowana, wyselekcjonowana grzybnia biologiczna 10g.
Amatorska uprawa mikoryzowych grzybów leśnych ( Mikoryza - zjawisko współżycia grzybów z korzeniami drzew ) nie gwarantuje rezultatu, ponieważ plonowanie grzybów jest silnie uzależnione od pogody oraz wielu innych czynników. Do ich uprawy należy stworzyć warunki najbardziej zbliżone do naturalnych oraz aplikować grzybnię zgodnie z instrukcją. Przy wystąpieniu odpowiednich warunków klimatycznych, możemy w stosunkowo krótkim czasie liczyć na dobre wyniki.