Grzybnia Smardza Jadalnego do uprawy amatorskiej i profesjonalnej
Smardze występują głównie na wiosnę i wczesnym latem (w miesiącach IV-VI) w lasach liściastych i iglastych, w krzaczastych zaroślach, w parkach czy przydomowych ogródkach. Są grzybami rzadko u nas spotykanymi i dlatego są mało znane amatorom grzybobrania. Dla wielu smakoszy jest obok trufli najsmaczniejszym i najcenniejszym grzybem jadalnym.
Bardzo poszukiwany grzyb wiosenny, rośnie od drugiej połowy marca do początku maja.
Smardza nie można pomylić z żadnym innym grzybem trującym, a jedynie z innymi gatunkami smardzów, wszystkie jednak są jadalne.
Wspaniale nadaje się do zup lub faszerowania mielonym mięsem i zapiekania.
Opakowanie zawiera grzybnię Smardza Jadalnego w postaci ziarna przerośniętego grzybnią. Szczelnie zamykana w opakowaniu zabezpieczonym mikrofiltrem, który umożliwia wymianę gazową.
Pojemność opakowania z grzybnią ziarnistą - 0,5 litra ( ok. 0,5 kg )
Jest to opakowanie profesjonalne, które wystarcza do zaszczepienia ok. 20 kilogramów podłoża.
Uprawa Smardzy w ogrodzie jest w zasadzie wspomaganiem natury, a nie właściwą uprawą.
Na jej założenie powinniśmy wybrać miejsce cieniste z niezbyt żyzną glebą, najlepiej położonej na warstwie gliny lub piasku gliniastego. Bardzo dobra będzie również przestrzeń, gdzie palimy corocznie odpady z ogrodu (liście, gałęzie), pobliże jabłoni, jesionów i wiązów. Smardze chętnie pojawiają się również w miejscach ściółkowanych korą sosnową.
Pierwsze grzyby mogą się pojawić już następnej wiosny lub nawet po 2-3 latach, w miejscach których się nie spodziewaliśmy, oddalonymi czasem o kilka metrów od stanowiska uprawowego.
Wyhoduj własne Smardze w przydomowym ogrodzie.
Do każdego zamówienia dołączona zostanie instrukcja zawierająca najistotniejsze informacje dotyczące szczepienia podłoża oraz uprawy.