SHII-TAKE - TWARDNIK JAPOŃSKI - grzybnia na ziarnie 1kg
Grzybnia SHIITAKE - Twardnika japońskiego dawniej Twardziaka jadalnego.
Grzybnia ta sprzedawana jest w postaci ziarnistej (1 kg ziaren zbóż zaszczepionych grzybnią), umieszczona w specjalnym worku z mikrofiltrem, który gwarantuje sterylność oraz wyklucza skażenie biologiczne !
Do każdego zamówienia dołączona zostanie instrukcja zawierająca najistotniejsze dane dotyczące szczepienia podłoża oraz uprawy.
Po zakupie grzybni, do momentu jej użycia, przechowywać w lodówce..
Przy produkcji grzybni wykorzystujemy tylko naturalne i ekologiczne materiały, dlatego nasze grzyby są wolne od metali ciężkich, środków chemicznych czy nawozów sztucznych.
IDEALNA DO ZAKŁADANIA AMATORSKIEJ UPRAWY NA DREWNIANYCH PNIAKACH, PODŁOŻU SŁOMIANYM CZY Z TROCIN.
Shii-take (twardziak) – japoński grzyb o barwie kapelusza od jasnobrązowej do czekoladobrązowej. Należy do gatunków grzybów cieszących się coraz to większym zainteresowaniem w Polsce Wynika to z jego wyjątkowych walorów smakowych, dużej wartości odżywczej oraz udokumentowanych badaniami klinicznymi właściwości leczniczych. W owocnikach shiitake stwierdzono m.in. obecność polisacharydów działających antyrakowo, kwasów nukleinowych o charakterze antywirusowym oraz substancji przeciwzakrzepowych i obniżających poziom cholesterolu we krwi. Shiitake jest dlatego nazywany „eliksirem życia“ lub też „grzybem długowieczności”.
GRZYB TEN UPRAWIANY JEST AMATORSKO NA WOLNYM POWIETRZU NA DZIALKACH, ALTANACH ORAZ NA SKALĘ WIELKOTOWAROWĄ W POMIESZCZENIACH Z MIKROKLIMATEM.
W zależności od rodzaju grzybni (na kołkach, ziarnista…), uprawiany jest na drewnie i trocinach drzew liściastych, substratach trocinowo-otrębowych, słomie…
W amatorskiej uprawie najczęściej prowadzi się hodowle na drewnianych pniakach
Czas rozkładu pniaka przez shii-take może trwać kilka lat (3 - 10) i przez ten czas możemy spodziewać się owocowania