Mycelium Grzybnia Podgrzybek Brunatny
GRZYBNIA
PODGRZYBEK BRUNATNY
Podgrzybek to jeden z najsmaczniejszych polskich grzybów. Prawdziwka tego spotkać można w lasach iglastych, liściastych i lasach mieszanych, najczęściej znajdujemy go pod sosnami świerkami. Owocniki pojawiają się od lata do jesieni. Jest uważany za jeden z najbardziej wartościowych wśród grzybów jadalnych. Średnica dochodzi do 15 cm. Występowanie: Pospolity.
Owocniki wyrastają od lata do jesieni, pojedynczo lub w grupach po kilka sztuk. Występuje w lasach iglastych i liściastych. Porady dotyczące hodowli: Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste, najlepiej sosna, korzystnie jest gdy drzewa są stosunkowo młode. Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością odkwaszonego torfu lub ziemię z lasu.
Uprawa i pielęgnacja:
- Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm. Otwory wykopać w odległości 0,5m – 5m (ok. 10 średnic pnia) od pnia drzewa.
- Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór.Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić.
- Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka.
- Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu.
- Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru ( 10 g na 10 litrów wody )
- W okresie owocowania, w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby.