Grzybnia Pierścieniak uprawny ( Łysiczka trocinowa) do uprawy amatorskiej i profesjonalnej
Pierścieniak uprawny w naturze najczęściej występuje w kopcach, stogach słomy, kompostach i na polu. Kapelusz może mieć kolor od jasno- do ciemnobrązowego, kształt od płaskiego do półkolistego. Trzonek jest zawsze biały; może być gruby lub cienki, prosty lub rozszerzony u podstawy. Na spodzie kapelusza od trzonka ku brzegowi biegną blaszki. Blaszki są fioletowe lub białe, ciemniejące w miarę dojrzewania owocnika.
Najważniejszym podłożem do uprawy pierścieniaka jest słoma zbóż, daje się też uprawiać metodą ściółkową na trocinach lub odpadach drewna.
Na niewielką skalę do uprawy pierścieniaka można wykorzystać pomieszczenia takie jak altanki, piwnice, garaże, ziemianki itp.
W okresie wiosennym i jesiennym uprawiać na wolnym powietrzu, w miejscach osłoniętych od słońca i wiatru.
Opakowanie zawiera grzybnię Pierścieniaka w postaci ziarna przerośniętego grzybnią. Szczelnie zamykana w opakowaniu foliowym zabezpieczonym mikrofiltrem, który umożliwia wymianę gazową.
Pojemność opakowania z grzybnią ziarnistą - 0,5 litra ( ok. 0,5 kg )
Najmniej zabiegów pielęgnacyjnych wymagają uprawy założone w okresie jesiennym. Jedynie na terenach o bardzo chłodnym klimacie trzeba przykryć bele słomą lub liśćmi w czasie długotrwałych przymrozków. Pierwszych grzybów można wówczas spodziewać się w maju lub czerwcu następnego roku.
Uprawa założona wiosną daje pierwsze zbiory po 2-4 miesiącach. Owocniki tworzą się w temp. 12-25 stopni C. Przez następne 3-4 miesiące pierścieniaki wyrastają w kilku następnych rzutach.
Do każdego zamówienia dołączona zostanie instrukcja zawierająca najistotniejsze informacje dotyczące szczepienia podłoża oraz uprawy.