Grzybnia Pieczarka Polna, opakowanie do uprawy amatorskiej i profesjonalnej.
PIECZARKA POLNA
(Agaricus campestris)
Grzybnia umieszczona jest w specjalnym opakowaniu z mikrofiltrem co zabezpiecza ją przed zakażeniem a jednocześnie umożliwia wymianę gazową.
IDEALNA GRZYBNIA DO ZAKŁADANIA AMATORSKIEJ UPRAWY NA DZIAŁKACH I W PRZYDOMOWYCH OGRODACH.
Do każdego zamówienia dołączona zostanie instrukcja zawierająca najistotniejsze informacje dotyczące uprawy.
Opakowanie zawiera grzybnię Pieczarki polnej w postaci ziarna przerośniętego grzybnią. Szczelnie zamykana w opakowaniu zabezpieczonym mikrofiltrem, który umożliwia wymianę gazową.
Pojemność opakowania z grzybnią ziarnistą - 0,5 litra ( ok. 0,5 kg )
Jest to opakowanie profesjonalne, które wystarcza do zaszczepienia ok. 50 - 100 kilogramów podłoża po fermentacji.
GRZYB TEN UPRAWIANY JEST AMATORSKO NA WOLNYM POWIETRZU.
W pomieszczeniach (domu, piwnicy, garażu…) pieczarkę można hodować na okrągło przez cały rok. Na terenie otwartym (w sadzie, działce…) uprawę prowadzimy od kwietnia do końca sierpnia.
Pod uprawę nadają się miejsca zacienione, pod krzewami i drzewami, wzdłuż muru lub żywopłotu, najlepiej od strony północnej.
Pieczarki to najbardziej rozpowszechniona grupa grzybów uprawianych na świecie. W warunkach naturalnych można ją spotkać w Europie Środkowej, rośnie na glebach zasobnych w glinę, na skraju lasów łąkach oraz ogrodach.
Pieczarka polna nazywana jest również pieczarką prawdziwą, szlachetną lub dziką. Występuje od maja do listopada na łąkach, pastwiskach, miedzach w ogrodach i rowach przydrożnych, najczęściej na dobrze nawożonych miejscach.
Jest świetnym grzybem jadalnym uważanym za smaczniejszy od pieczarki hodowlanej. Miąższ ścisły, jędrny, biały na przekroju miejscami różowieje, zapach grzybowo-anyżkowy.
Uprawę pieczarki prowadzi się, niezależnie od metody, na podłożu z obornika końskiego lub na tzw. podłożu zastępczym ze słomy i obornika kurzego. Może być ona zakładana na otwartym terenie lub w pomieszczeniach.