Oferujemy grzybnię ziarnistą Opieńki miodowej o pojemności 1l. Grzybnią ziarnistą nazywamy strzępki grzybni, które przenoszone są (rozrastają się) na ziarnie zbóż, w wyniku czego idealnie nadaje się ona do założenia własnej amatorskiej uprawy.
Opieńka miodowa (Armillariella mellea) w naturze rośnie od drugiej połowy września do końca października na pniach i pniakach drzew iglastych i liściastych, zwykle gromadnie. Kapelusz miodowożółty lub rdzawobrązowy, czasami żółtozielonkawy lub czarnobrązowy, pokryty brązowymi łuskami (najciemniejsze i najgęstsze pośrodku); w dojrzałych owocnikach łuski często zanikają. Za młodu kapelusz półkulisty, później wypukły, w końcu płaski, często z tępym garbkiem pośrodku. Miąższ biały nie zmienia koloru po przekrojeniu, w kapeluszu miękki, w trzonie – twardy, włóknisty.
Opieńki są uważane za bardzo smaczne grzyby. Do spożycia używa się najczęściej młodych kapeluszy. W stanie surowym lub niedogotowanym opieńka miodowa może spowodować u niektórych osób bóle żołądka, a nawet lekkie zatrucie, dlatego też należy ją najpierw obgotować przez około 5 minut .
Grzybnia ziarnista Opieńki miodowej umieszczona jest w specjalnym opakowaniu z mikrofiltrem, co zabezpiecza ją przed zakażeniem, a jednocześnie umożliwia wymianę gazową.
Szczegóły uprawy:
- - miejsce – uprawa w ogrodzie;
- - podłoże – drewno drzew liściastych, trociny, słoma;
- - temperatura hodowli - +10ºC – +20ºC,
Do każdej sprzedawanej grzybni dodawana jest instrukcja uprawy.