Mycelium Grzybnia Mleczaj Rydz
GRZYBNIA MLECZAJ RYDZ
Mleczaj rydz jest wyśmienitym grzybem jadalnym, należy do najbardziej pożądanych grzybów leśnych, określany jako wyborny. Wysoko ceniony i poszukiwany w celach kulinarnych, nadaje się do pieczenia na ruszcie, smażenia na maśle, także do kiszenia i marynowania. Smak i zapach nie ma sobie równych.
Występowanie Miejscami dość częsty. Owocniki wyrastają od lata do jesieni, gromadnie pod sosnami, lubi gleby piaszczyste, obrzeża lasów, miejsca trawiaste. Rośnie w lasach iglastych sosnowych i mieszanych oraz młodnikach iglastych, najczęściej pod sosnami tworzy bowiem mikoryzę z tym gatunkiem drzew.
Porady dotyczące hodowli Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października.W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste najlepiej sosna, korzystnie jest gdy drzewa są stosunkowo młode. Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością odkwaszonego torfu lub ziemię z lasu.
Uprawa i pielęgnacja
- Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm. Otwory wykopać w odległości 0,5m – 5m (ok. 10 średnic pnia) od pnia drzewa.
- Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić.
- Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka.
- Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu.
- Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru ( 10 g na 10 litrów wody )
- W okresie owocowania, w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby.