UWAGA !!!
Na tej aukcji kupujesz 2 opakowania grzybni, w rewelacyjnej cenie.
Pieprznik jadalny ( Kurka ) i Maślak zwyczajny
Wyselekcjonowana grzybnia
PIEPRZNIK JADALNY ( KURKA )
( Cantharellus Cibarius )
Pieprznik jadalny popularnie nazywany kurką, a także lisiczką jest smacznym i chętnie poszukiwanym grzybem jadalnym. Posiada nieregularny kapelusz o średnicy od 10-70 mm, młody nieco wypukły, później stający się wklęsłym.
Pieprznik jadalny ceniony jest ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość owocników. Wykorzystywany w wielu przepisach kulinarnych np. jako farsz, a sos kurkowy - coś pysznego!
Występowanie
Pospolity. Należy do najczęściej występujących grzybów leśnych. Rośnie w lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach, zwykle gromadnie. Często pod świerkami pośród mchów. Kurki występują od maja do listopada.
Porady dotyczące hodowli
Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste lub liściaste ( tworzy mikoryzę z sosną, świerkiem, dębem, bukiem, grabem ). Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością odkwaszonego torfu lub ziemię z lasu.
Wyselekcjonowana grzybnia
Maślak zwyczajny to smaczny grzyb jadalny, nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania, może też być przyrządzany w każdy właściwy dla grzybów sposób. Maślaki mają miąższ o wyśmienitym smaku i delikatnym grzybowym zapachu, miąższ jest miękki, soczysty, u młodych osobników kremowy lub białawy a u starszych żółtawy.
Występowanie
Pospolity. W lasach sosnowych i mieszanych, w młodnikach sosnowych i na polanach porośniętych samosiewem sosny, zwykle na terenach piaszczystych, ale nie ma specjalnych upodobań glebowych. Występuje od maja do listopada. Tworzy mikoryzę z różnymi gatunkami sosen, występuje pojedynczo lub w dużych grupach.
Porady dotyczące hodowli
Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste ( sosna, świerk, modrzew ), korzystnie jest gdy drzewa są stosunkowo młode. Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością torfu.
Uprawa i pielęgnacja
1. Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm. Otwory wykopać w odległości 0,5 – 5m ( ok. 10 średnic pnia ) od pnia drzewa.
2. Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić.
3. Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka.
4. Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu.
5. Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru ( 10 g na 10 litrów wody )
6. W okresie owocowania, w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby.
Owocowanie
W sprzyjających warunkach grzyby mogą pojawiać się po pierwszym lub drugim roku, po posadzeniu grzybni. Grzybnia powinna owocować 3-4 lata.
Wydajność
W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.
Opakowanie
Sproszkowana grzybnia biologiczna 10g. Prawdopodobieństwo plonowania 85% - 87%
Amatorska uprawa mikoryzowych grzybów leśnych ( Mikoryza - zjawisko współżycia grzybów z korzeniami drzew ) nie gwarantuje rezultatu, ponieważ plonowanie grzybów jest silnie uzależnione od pogody oraz wielu innych czynników. Do ich uprawy należy stworzyć warunki najbardziej zbliżone do naturalnych oraz aplikować grzybnię zgodnie z instrukcją. Przy wystąpieniu odpowiednich warunków klimatycznych, możemy w stosunkowo krótkim czasie liczyć na dobre wyniki.