Grzybnia Koźlarz czerwony 10 g
Koźlarz czerwony, to grzyb jadalny wszechstronnie wykorzystywany w kuchni
Grzybnia Koźlarz czerwony 10 g
Koźlarz czerwony charakteryzuje się ciekawym ubarwieniem oraz tym, że rzadko bywa robaczywy. Występuje wyłącznie pod osikami i topolami. Jeżeli mamy takie grzyby u siebie na działce, to możemy śmiało zastosować grzybnię Koźlarza czerwonego. Uprawa tych grzybów da nam sporo satysfakcji i pozwoli cieszyć się ładnymi i smacznymi grzybami.
Grzybnię Koźlarza czerwonego należy aplikować do gleby od połowy marca do końca listopada, pod drzewami liściastymi, najlepiej pod osiką lub topolą. Dobrze jak drzewa są stosunkowo młode, 5-10 letnie.
Jako podłoże należy zastosować gotową ziemię ogrodniczą zmieszaną z odkwaszonym torfem, lub ziemię z lasu.
W odpowiednich warunkach grzyby mogą pojawić się po 2-3 latach od aplikacji grzybni. Grzybnia powinna owocować 3-4 lata lub dłużej. W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.