Grzybnia Kania Grzyby Gotowe Podłoże Czubajka
Kania Czubajka Grzybnia gotowe podłoże hodowlane 5L
Specjalnie przygotowane podłoże do zakładania hodowli grzybów KANIA we własnym ogrodzie i na działce!
Jędrne i świeże grzyby KANIA z własnej uprawy!
Doskonałe hobby dla posiadaczy ogrodów lub działek. Niezapomniane wrażenia smakowe płynące z owocników grzybów kania zaspokoją każdego smakosza, czy grzybiarza.
Bardzo proste założenie uprawy grzybni KANIA. Przygotowane podłoże do hodowli ogrodowej zawiera wszystko, co potrzeba, aby uprawa własna zakończyła się wyrośniętymi, jędrnymi grzybami w sam raz do przyrządzenia.
Najlepsze efekty hodowlane można uzyskać w czasie zakładania uprawy KANI od marca do października (późnej jesieni).
Jak wygląda hodowla KANI - gotowe podłoże do uprawy?
W kartonie znajduje się dedykowane podłoże odżywcze - substrat hodowlany przerośnięty tkanką grzyba przypominającą pajęcze nici w kolorze biało-żółtym.
Jak rozpocząć własną hodowlę grzybów Kania - instrukcja uprawy Czubajka Kania
- Hodowle można zakładać od marca do późnej jesieni.
- Najlepszym miejscem do założenia uprawy jest ocieniony trawnik w pobliżu drzew lub krzewów gdyż w środowisku naturalnym kanie rosną na obrzeżach lasów w trawie, na styku lasu z łąką.
- Zakładanie uprawy polega na wkopaniu w murawie w miejscach półcienistych niezbyt głębokich dołków, w których umieszcza się podłoże przerośnięte grzybnią.
- Całość przysypać ok. 3-centymetrową warstwą ziemi (gatunek ten preferuje glebę zasobną w wapń i krzemiany.).
- Miejsce wkopania można również posypać niewielką ilością kredy pastewnej lub wapna polowego.
- Dodatkowo, do przykrycia warto wykorzystać żyzna glebę, torf, ziemię próchnicza lub mieszankę z kompostem.
Jak pielęgnować hodowlę grzybów kania?
- Tak przygotowane stanowisko nie wymaga dodatkowych czynności pielęgnacyjnych ale wskazane jest aby co jakiś czas podlewać niewielką ilością wody szczególnie jeżeli przez dłuższy czas ok. 7-8 dni nie było opadów atmosferycznych.
- Ważne, aby zapewnić hodowli odpowiednie zacienienie - nie wystawiać na zbyt mocne słońce.
- Dojrzewające grzyby łatwo przesiąkają wodą, co może wpłynąć na ich smak - warto zbyt zmoczone grzyby przetrzeć papierowym ręcznikiem.
Pierwsze zbiory grzybów
- Czubajka kania (Marcrolepiota procera) rośnie w warunkach naturalnych od lata do jesieni na łąkach, polanach i na brzegach lasów. W niektórych przypadkach może zdarzyć się, że po założeniu hodowli pierwsze zbiory (wzrosty owocników) nastąpią w następnym roku - jest to naturalne.
- W trakcie zbiorów należy zwrócić uwagę, czy zbierany grzyb to przedstawiciel hodowanego gatunku - z uwagi na blaszki, kania jest podobna do grzybów niejadalnych wyrastających naturalnie np. na działce
Wygląd dojrzałej kani
Duże kapelusze (nawet od 15 do 30 cm średnicy), płaski z garbkiem na środku, o chropowatej, łuszczącej się powierzchni z charakterystycznymi brązowymi plamkami.
Do celów spożywczych wykorzystuje się jedynie kapelusz.
Charakterystyczne dla kani są: kolor białawy z brązowymi łuskami, brzeg kapelusza - poszarpany, gęste, szerokie blaszki jasnego kolor niedochodzące do trzonu oraz ruchomy pierścień na nóżce. Blaszki u kani są biało-beżowe. Nóżka jest smukła i długa, z zygzakowatym wzorem (w środku pusta, na dole z bulwą wyrastająca z ziemi). Trzonek (o długości nawet 40 cm) ma ruchomy pierścień. Zapach u kani jest charakterystyczny - grzybowy.
UWAGA! Podczas zbiorów proszę uważać gdyż czubajka kania często mylona jest z muchomorem zielonkawym (sromotnikowym) oraz z muchomorem plamistym czy też z czubajką czerwieniejącą.
Opakowanie: 5L (ok. 3,5 kg wagi) substratu hodowlanego z grzybnią + instrukcja