KANIA GRZYBNIA 3KG GOTOWY ZESTAW DO UPRAWY W OGRODZIE
Grzybnia Kani Czubajka Kania (Macrolepiota procera (Scop.) Singer) opakowanie ~3kg
Witaj grzybiarzu, zapewne poszukujesz ciekawego i sprawdzonego sposobu na amatorską uprawę Kani nieprawdaż? Bardzo dobrze trafiłeś! Do Twojej dyspozycji oddajemy gotowe podłoże Kani - jedyne co musisz zrobić to wkopać ją w swój trawnik. Kania jest niezwykle poszukiwanym grzybem, którego znaleźć nie jest tak łatwo. Również w sklepie ciężko znaleźć ten wyszukany rodzaj jadalnego grzyba. Teraz ten problem już Cię nie dotyczy, dzięki naszemu substratowi będziesz mógł smakować się Kanią już po pół roku od wkopania. Wyhodowane grzyby będą świeże, zdrowie i przede wszystkim ekologiczne!
- Gramatura: ok. 3kg
- Zakładanie hodowli: Wiosna - Jesień
- Owocniki: po 5-8 tygodniach
Grzyby są znane i wykorzystywane od dawna. Już w Cesarstwie Rzymskim muchomor cesarski i różne gatunki trufli, uchodziły za szczególne specjały. Sezon grzybowy w lesie rozpoczyna się od kwietnia i trwa aż do późnej jesieni, jeżeli warunki pogodowe na to pozwalają. Teraz możesz zbierać grzyby nie tylko w lesie! Kanię zbieramy głównie dla walorów smakowych i aromatycznych. Kania może być głównym danie obiadu jak również doskonałą przyprawą pobudzającą apetyt, oraz składnikiem uzupełniającym i urozmaicającym pożywienie.
W środowisku naturalnym spotkać można ją w okresie od lata do później jesieni. Jednak jej smakiem możemy cieszyć się znacznie dłużej. Jest to możliwe dzięki gotowym podłożom przeznaczonym do domowej hodowli, jaki i specjalnie przygotowanej grzybni na ziarnie.
Smak i wartości odżywcze czubajki kani są bardzo doceniane. Ma praktyczne zastosowanie w kuchni. Zwykle kapelusze są podawane w panierce. To prawdziwy rarytas. Grzyby te można też suszyć i później dodawać do innych potraw. Samkiem i zapachem przypomina orzechy laskowe
Młode grzyby można przechowywać w lodówce w stanie surowym do 3 dni. Świeże, surowe grzyby Kania można doskonale zamrażać. Grzyby należy oczyścić, pokroić w drobne kawałki i zamrozić bez blanszowania. Zamrożone można przechowywać przez 6-8 miesięcy. Także gotowe dania z grzybów można zamrażać. W celu rozmrożenia należy grzyby podgrzewać, podobnie jak warzywa.
Grzybnia Kania instrukcja hodowli
Otrzymujesz substrat grzybów Kania, przerośnięty tkanką grzybni podobną do nici pajęczych w kolorze biało-żółtym.
Założenie uprawy w ogrodzie
- Należy wykopać w ogrodzie w półcieniu lub w cieniu (np. pod krzewem lub drzewem) mały dołek, tak aby całe podłoże się tam zmieściło.
- Wskazówka: grzyby Kani rosną szczególnie dobrze na ocienionym trawniku, ponieważ w naturalnym środowisku rosną one zawsze na obrzeżach lasów w trawie!
- Proszę usunąć opakowanie z folii, położyć podłoże w dołku i przykryć ok.. 3-centymertową warstwą (dobrej) ziemi. Idealna byłaby ziemia kompostowa, może być także torf. Zaleca się ziemię próchniczą w pobliżu krzewów i drzew.
Pielęgnacja w czasie wzrostu grzybni
W czasie, gdy grzybnia rozrasta się w ziemi, wymagana pielęgnacja ogranicza się do krótkiego spryskiwania ziemi przykrywającej podłoże, ale tylko wtedy, gdy przez dłuższy czas (co najmniej 1 tydzień) nie pada. Zaleca się ochraniać podłoże przed zbyt dużą ilością wilgoci, aczkolwiek nie jest to konieczne.
Grzyb Kania rośnie - podobnie jak w środowisku naturalnym - tylko w czasie od lipca do października, tzn. jeśli założycie Państwo uprawę wiosną, proszę cierpliwie poczekać, ponieważ może się zdarzyć, że pierwsze grzyby pojawią się dopiero w roku następnym!
Ważne: podczas zbiorów proszę uważać na to, czy rzeczywiście zbieracie Państwo grzyb Kania (Macrolepiota procera)!