Mycelium Grzybnia Gąska Zielonka
GRZYBNIA GĄSKA ZIELONKA
Gąska zielonka to smaczny grzyb jadalny, nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania, może też być przyrządzana w każdy właściwy dla grzybów sposób. Gąski zielonki mają delikatny grzybowy zapach oraz słodko-orzechowy smak. Uwaga. Gąskę zielonkę można pomylić z grzybami trującymi, najłatwiej pomylić młode osobniki dlatego należy zachować szczególną ostrożność przy ich zbieraniu.
Występowanie: Gatunek dość rzadki. Rośnie najczęściej w lasach iglastych, borach sosnowych na piaszczystej glebie z dużą ilością porostów, prawie zawsze gromadnie.
Występuje od września do grudnia. Często trudno ją znaleźć ponieważ większość owocnika bywa zagrzebana w podłożu.
Porady dotyczące hodowli: Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste, najlepiej sosna, korzystnie jest gdy drzewa są stosunkowo młode. Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością odkwaszonego torfu lub ziemię z lasu.
Uprawa i pielęgnacja:
- Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm. Otwory wykopać w odległości 0,5m – 5m (ok. 10 średnic pnia) od pnia drzewa.
- Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić.
- Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka.
- Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu.
- Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru ( 10 g na 10 litrów wody )
- W okresie owocowania, w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby.