Chcesz założyć amatorską uprawę Czubajki kani we własnym ogrodzie? Skorzystaj z naszego produktu, jakim jest podłoże o pojemności 5l przerośnięte grzybnią Czubajki kani.
Czubajka kania (Marcrolepiota procera) należy do rodziny pieczarkowatych. Rośnie na terenie całego kraju i ceniona jest przede wszystkim za wyrazisty smak oraz delikatnie orzechowy aromat. Bywa określana jako: bedłka wysoka, czubajka sowa czy stroszka cielista.
Młode okazy tego grzyba mają kapelusz kulisty i jajowaty, z czasem staje się on wypukły, a następnie płaski z garbem na górze. Kształtem przypomina parasol. Charakteryzuje je też długi trzon oraz ruchomy pierścień na trzonie. Blaszki Czubajki kani są białe do żółtawych, a u starszych grzybów przechodzą w odcienie rdzawo brązowe. Trzon może osiągnąć wysokość od 20-40 cm. Wewnątrz jest pusty i podobnie jak kapelusz, pokryty jest brązowymi łuskami.
Grzyby te rosną pojedynczo jak i w grupach, w okresie od lata do jesieni. Upodobały sobie zwłaszcza lasy, łąki i polany. Kanie zawierają cenne składniki odżywcze, w tym między innymi witaminy A, D, B1. B2 i PP oraz żelazo, potas czy fosfor.
Uprawa Czubajki kani we własnym ogrodzie nie wymaga dużego nakładu pracy. Można ją zakładać od marca do późnej jesieni. Co należy zapewnić? Oto kilka szczegółów:
- znajdź zacienione miejsce we własnym ogrodzie – fragment trawnika w pobliżu krzewów lub drzew będzie idealny
- wykop niewielki dół i wsyp do niego podłoże zaszczepione grzybnią jakie otrzymasz w naszym zestawie
- dołek przysyp ok. 3 cm warstwą ziemi. Najlepiej, by ziemia zawierała wapń oraz krzemiany
- podlewaj miejsce uprawy delikatnie, co jakiś czas, zwłaszcza, gdy przez ok. 8-10 dni nie pojawiają się opady atmosferyczne
- zbiorów spodziewaj się przez kilka sezonów, co ważne, grzyby rosną od lipca do października, a zatem w zależności od rozpoczęcia uprawy, pierwsze zbiory mogą pojawić się dopiero za rok
Czubajka kania zaliczana jest do najsmaczniejszych grzybów. Zawiera wiele cennych i wartościowych witamin oraz substancji, takich jak witaminy A, D, C, B1, B2, E, PP żelazo, potas, mangan, fosfor i liczne sole mineralne.