Wyselekcjonowana grzybnia biologiczna
BOROWIK USIATKOWANY
( Boletus Reticulatus )
Borowik usiatkowany owocuje jako jeden z pierwszych grzybów rurkowych, niekiedy nazywany jest Borowikiem majowym. W Polsce ten gatunek często traktowany jest jako odmiana usiatkowana Borowika szlachetnego.
Jego smak i zapach nie ma sobie równych. Jest uważany za jeden z najbardziej wartościowych wśród grzybów jadalnych. Wysoko ceniony z uwagi na silny, przyjemny, specyficzny aromat zwłaszcza w postaci suszu. Dodany do potraw nadaje im niepowtarzalny, przyjemny smak i zapach. Średnica dochodzi do 30 cm.
UWAGA ! Nie daj się oszukać. Na tej aukcji kupujesz produkt z oficjalnej dystrybucji, w oryginalnym opakowaniu.
Borowik Usiatkowany ma kapelusz o średnicy od 60 - 300 mm, najpierw półkolisty albo bulwowaty, później wypukły a w końcu poduszkowaty. Młody prawdziwek usiatkowany ma kapelusz zwykle szaro- jasnożółty, później płowo-brązowy, do jasno- kawowo - brązowego. Jego powierzchnia jest matowa, gładka lub lekko pomarszczona, podczas suchej aury skórka na kapeluszu może pękać.
Rurki - znajdujące się od spodu kapelusza mają długość 10- 40 mm. Rurki borowika usiatkowanego są białe, tworzą one widoczna od spodu bardzo gęsta siateczkę, również o białym kolorze.
Trzon prawdziwka - borowika usiatkowanego ma długość 100- 250 mm i grubość 20 do 70 mm. Młode owocniki mają trzon pękaty, beczułkowaty, z wiekiem staje się on coraz bardziej wysmukły i cylindryczny. Kolor trzonu to kremowy, blado - cynamonowy, czasem lekko brązowy.
Miąższ tego grzyba jest delikatny, biały,pod skórką lekko jasno- brązowawy, nad rurkami niekiedy żółtawy, nie przebarwiający się, za młodu jędrny i zwarty, później miękki, gąbczasty. Zapach i smak bardzo przyjemny, który jest bardzo intensywny w suszu.
Występowanie
W lasach liściastych, mieszanych, rzadko także w czystych lasach iglastych, najczęściej znajdujemy go w okolicy dębów i buków. Owocniki pojawiają się od końca maja do czerwca a potem od sierpnia do października. Owocuje jako jeden z pierwszych grzybów rurkowych. Występuje pojedynczo lub w niewielkich grupach.
Porady dotyczące hodowli.
Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa liściaste, najlepiej dęby, buki, korzystnie jest gdy drzewa są stosunkowo młode. Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością odkwaszonego torfu lub ziemię z lasu.
Uprawa i pielęgnacja
1. Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm. Otwory wykopać w odległości 0,5 – 5m ( ok. 10 średnic pnia ) od pnia drzewa.
2. Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić.
3. Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka.
4. Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu.
5. Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru ( 10 g na 10 litrów wody )
6. W okresie owocowania, w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby.
Owocowanie
W sprzyjających warunkach grzyby mogą pojawiać się po pierwszym lub drugim roku od posadzenia grzybni. Grzybnia powinna owocować 3-4 lata. Prawdopodobieństwo plonowania 85% - 87%
Wydajność
W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.
Opakowanie
Wyselekcjonowana, sproszkowana grzybnia biologiczna 10g. ( jedno opakowanie wystarcza na szczepienie wokół jednego drzewa )
Amatorska uprawa mikoryzowych grzybów leśnych ( Mikoryza - zjawisko współżycia grzybów z korzeniami drzew ) nie gwarantuje rezultatu, ponieważ plonowanie grzybów jest silnie uzależnione od pogody oraz wielu innych czynników. Do ich uprawy należy stworzyć warunki najbardziej zbliżone do naturalnych oraz aplikować grzybnię zgodnie z instrukcją. Przy wystąpieniu odpowiednich warunków klimatycznych, możemy w stosunkowo krótkim czasie liczyć na dobre wyniki.