✅ GRZYBNIA BOROWIK SZLACHETNY GRZYB WYSELEKCJONOWANA
✅Średnica grzybów dochodzi do 30 cm
Borowik Szlachetny to jeden z najsmaczniejszych polskich grzybów. Prawdziwka tego spotkać można w lasach iglastych, liściastych i lasach mieszanych, najczęściej znajdujemy go pod sosnami, świerkami, dębami i bukami.
Jego smak i zapach nie ma sobie równych. Jest uważany za jeden z najbardziej wartościowych wśród grzybów jadalnych. Wysoko ceniony z uwagi na silny, przyjemny, specyficzny aromat zwłaszcza w postaci suszu. Dodany do potraw nadaje im niepowtarzalny, przyjemny smak i zapach.
✅WYSTĘPOWANIE
Od maja do listopada, w lasach iglastych, liściastych i mieszanych. Tworzy mikoryzę ze świerkami, sosnami, bukami oraz dębami, występuje pojedynczo lub w niewielkich grupach, w miejscach świetlistych i na skraju lasu.
✅APLIKOWANIE GRZYBNI
Aplikować grzybnię od marca do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste lub liściaste, korzystnie jest gdy drzewa są stosunkowo młode. Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością torfu.
✅PORADY DOTYCZĄCE HODOWLI
1. Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm. Otwory wykopać w odległości 0,5 – 5m ( ok. 10 średnic pnia ) od pnia drzewa.
2. Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić.
3. Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka.
4. Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu.
5. Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru ( 10 g na 10 litrów wody )
6. W okresie owocowania, w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby.