BOCZNIAK ostrygowaty
BALOT ok.15kg
Promocja do odwołania tylko 21,99 zł szt.
Maksymalnie 2 szt. w 1 przesyłce.
Boczniak jest jednym z najczęściej uprawianych grzybów w naszym kraju. Jest smaczny, a ponadto zawiera białko, aminokwasy, witaminy z grupy B, sole mineralne oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Uprawiany przede wszystkim wielkotowarowo, ale w ostatnim czasie w związku z panującą modą na amatorską uprawę grzybów, można bez problemu uprawiać boczniaka w domowym zaciszu, na działce bądź w ogrodzie.
Boczniak należy do rodziny boczniakowatych, obejmujących wiele gatunków, z których najbardziej znanym w uprawie jest boczniak ostrygowaty . W naturalnym środowisku występuje na martwym drewnie drzew liściastych, w okresie wczesnowiosennym oraz późnojesiennym. Występuje w licznych kępkach. Jest saprofitem rozwijającym się dzięki materii organicznej, którą rozkłada na związki proste.
Najbardziej optymalnym podłożem do amatorskiej uprawy boczniaka jest słoma oraz drewno. Możemy go uprawiać zarówno na wolnym powietrzu (działka, ogród) jak również w piwnicy, szopie, garażu itp.
Chcąc uprawiać boczniaka w ogrodzie, znajdźmy mu odpowiednie i zaciszne miejsce, najlepiej w dużym zagęszczeniu drzew i krzewów na północnej wystawie. Dobrym sposobem na ułatwienie sobie uprawy bocznika jest zadołowanie balotu w podłożu, łatwiej wówczas utrzymać odpowiedni poziom wilgoci.
Uprawa boczniaka może okazać się bardzo satysfakcjonującym zajęciem, dostarczającym nam wiele satysfakcji. Warto spróbować, własne grzyby w ogrodzie i nie tylko, to coś nowego i bardzo trafnego.
Owocniki boczniaka można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Pokrojone w kawałki i zamrożone przechowują się dobrze do 6 miesięcy. Nadają się świetnie do marynowania i suszenia. Mają charakterystyczny leśny zapach, przez co nadają potrawom specyficzny, przyjemny aromat. Stanowią wspaniały dodatek do mięs. Kotlet mielony czy zraz z mięsa zmieszanego z podsmażonym i zmielonym boczniakiem (2/3 mięsa, 1/3 boczniaka) to prawdziwa delicja. Polecam!!!
W pomieszczeniach zamkniętych np. szklarni uprawę można prowadzić przez cały rok. Wypełnione sieczką worki ustawiamy w pomieszczeniu o temperaturze powietrza 16-20°C, jeden obok drugiego w odstępach, co najmniej 15cm.
W pomieszczeniu pozbawionym naturalnego światła zakładamy lampy jarzeniowe. Na 4m2 powierzchni pomieszczenia powinna przypadać jedna świetlówka o świetle zbliżonym do dziennego. Worki z przerośniętym podłożem możemy ustawić także na otwartym terenie w miejscu cienistym i mocno wilgotnym. Po kilku do kilkunastu dniach od obniżenia temperatury w otworach a czasem pod folią powstają zawiązki owocników.
W czasie wiązania owocników i ich wzrostu trzeba utrzymywać wysoką wilgotność powietrza. Grzyby możemy zraszać kiedy osiągną wielkość co najmniej 3-4 cm. Plonowanie odbywa się rzutami z przerwami co 2-3 tygodnie. Po zebraniu rzutu otwory w folii trzeba oczyścić ze starej grzybni. Całkowity zbiór wynosi 5-7 kg grzybów z balotu. Owocniki zbieramy kiedy brzeg kapelusza największych egzemplarzy zaczyna się wyprostowywać. Należy zbierać całą kępę. Wycięcie kilku owocników i pozostawienie innych spowoduje ich obumieranie.
Słoma po uprawie boczniaka jest doskonałym nawozem organicznym, który możemy wykorzystać w ogrodzie.
Zapraszam do zakupu.
W razie jakichkolwiek pytań dzwoń lub pisz zawsze chętnie odpowiemy ;)
Tel. 884976206