Przedmiotem kupna są:
Ziarna Grzybka tybetańskiego do samodzielnej produkcji pysznego i zdrowego kefiru, który zawiera cenne probiotyki oraz wiele substancji odżywczych, takich jak wapń, witaminy B1, B3,B5, B7, B9 oraz B12, witaminę K, magnez, fosfor oraz wartościowe białko.
Skład zestawu:
- Grzybek tybetański - 30g
- Instrukcja
Na zdjęciu obok: porcja 30g na ok. 0,6l kefiru
Ziarna kefirowe zapakowane są w foliowy woreczek do przechowywania żywności. Woreczek jest zgrzewany, co gwarantuje bezpieczeństwo w czasie transportu.
Produkcja kefiru jest bardzo prosta i tania, samo się robi :)
Do przygotowania kefiru potrzebne jest:
- ziarno Grzybka tybetańskiego
- mleko 3,5% świeże, może być pasteryzowane ale nie UHT
- szklany słój
- gaza/serwetka do nakrycia słoja i gumka recepturka do zabezpieczenia nakrycia.
- plastikowe sitko
- łyżka drewniana lub plastikowa
Przygotowanie krok po kroku:
- Do czystego słoja należy włożyć ziarna kefiru.
- Zalać świeżym mlekiem
- Nakryć ściereczką, zabezpieczyć gumką
- Całość odstawić w cieple, nie nasłonecznione miejsce
- Po 24 godzinach należy delikatnie wymieszać kefir
- Przelać przez plastikowe (drobne) sitko do pojemnika
- przepłukać ziarno pod bieżącą wodą z pozostałości kefiru
- ziarno odsączyć z nadmiaru wody i można zacząć cały proces od nowa.
Grzybek tybetański podwaja swoją objętość w ciągu ok. 2 tygodni. Należy zachować proporcję grzybka do mleka w stosunku 1:10 - 1:20, czyli na 30g ziarna ok. 300-600 ml mleka. Prosta i dokładna instrukcja produkcji kefiru i opieki nad grzybkiem w zestawie.
Ważne - aby zachować ciągłość w produkcji kefiru należy pamiętać:
- o regularnym zlewaniu co 24 godz.
- zachowaniu czystości i higieny:
- słój za każdym razem dokładnie umyć i wyparzyć
- przed powtórzeniem całego procesu ziarna grzybka dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą
- nie należy dopuszczać do kontaktu grzybka z metalem