Zestaw zawiera :
Kombucha - grzyb herbaciany oraz starter
Grzybek tybetański, ziarno kefirowe - 10 gram
Algi kryształy japońskie - 10 gram
********************************************************************
Grzybek tybetański – słowem wstępu
Grzybek tybetański jest fermentowanym napojem kefirowym. Znany jest na świecie od setek lat, a o jego właściwościach leczniczych jako pierwsi przekonali się tybetańscy mnisi. Podobno to dzięki piciu kefiru z grzybka cieszyli się wybitnym zdrowiem i zachowali długowieczność.
Kuracja kefirem z grzybka tybetańskiego powinna trwać 20 dni. Co wieczór przed snem należy wypijać odcedzony kefir. Po 20 dniach zrobić 10-dniową przerwę. Kurację można prowadzić 5-6 miesięcy.
Regularne picie kefiru z grzybka tybetańskiego:
- poprawia przemianę materii – zwłaszcza przy zespole jelita drażliwego!
- oczyszcza i odtruwa organizm, sprzyja detoksykacji
- łagodzi wrzody żołądka i inne choroby przewodu pokarmowego
- zapobiega powstawaniu miażdżycy
- wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy
- pobudza działanie układu odpornościowego
- łagodzi objawy alergii
- oczyszcza układ moczowy, poprawia pracę nerek
- poprawia libido
- pomaga walczyć z bezsennością, wyczerpaniem i stresem
- dostarcza wielu witamin
- poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów
- dodatkowo … hamuje starzenie komórek
Grzybek tybetański – przeciwwskazania
- nietolerancja produktów mlecznych (nietolerancja laktozy)
- nadużywanie alkoholu
- stosowanie leków (zwłaszcza antybiotyków)
- osoby cierpiące na cukrzycę, stosujące preparaty insuliny (ryzyko hipoglikemii)
- ciąża – nie ma przeciwwskazań, ALE stosowanie kefiru lepiej skonsultować z lekarzem
Grzybek tybetański – hodowla krok po kroku
WAŻNE!!!
Otrzymanym starterem z grzybkiem tybetańskim należy zająć się OD RAZU PO ICH OTRZYMANIU!
Nie może on leżeć dniami lub tygodniami BEZ ZAINTERESOWANIA WŁAŚCICIELA!
Brak pielęgnacji grzybka tybetańskiego skutkuje jego zgniciem i w rezultacie można go wyrzucić do kosza.
- Wziąć szklany słoik, włożyć do niego 2 łyżeczki grzybka.
- Zalać 1 szklanką zwykłego, nieprzegotowanego mleka (1 łyżeczka grzybka = 150 ml mleka).
- Przykryć gazą, zabezpieczyć słoik gumką recepturką.
- Odstawić słoik na 24 h w temperaturze pokojowej (18-24 stopnie Celsjusza).
- Po tym czasie kefir przemieszać i grzybka odcedzić na sitku.
- Grzybka opłukać letnią wodą, ponownie umieścić w słoiku.
- Cykl powtórzyć.
Grzybek tybetański – PAMIĘTAJ!
Podczas hodowli nie używamy metalowych przedmiotów – jedynie plastikowe i szklane!
**************************************************************************
Kombucha to symbiotyczna kolonia bakterii i drożdży, która przerabia cukier oraz herbatę na kwas glukuronowy, odgrywający niezwykle ważną rolę w procesie detoksykacji. Ma postać galaretowatej masy przypominającej kształtem meduzę. Dodana do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji, w wyniku której powstaje napój z kombuchy, bogaty m.in. w witaminy z grupy B, aminokwasy, kwas askorbinowy i składniki mineralne takie jak cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź.
Jak przygotować napój z kombuchy?
Sam proces przygotowania, szczególnie na początku, jest dość skomplikowany, choć jak w przypadku zakwasu – po opanowaniu podstawowych czynności, wszystko bardzo szybko wchodzi w nawyk i wydaje się banalnie proste:
Składniki:
- 1 kombucha
- 150 ml starego napoju kombucha lub 2 łyżki octu jabłkowego tudzież winnego,
- 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego, kokosowego, białego lub miodu,
- 3 litry wody,
- 6-7 torebek herbaty,
- słoik,
- gaza, gumka.
Przygotowanie:
Wodę zagotuj, dodaj do niej cukier i herbaty. Zaparz, następnie przestudź i przelej do słoja. Dodaj trochę napoju (bądź octu) oraz kombuchę. Na wierzch słoika naciągnij gazę i nałóż na nią gumkę. Odstaw na 5-7 dni. W tym czasie w słoiku powinny pojawić się bąbelki powietrza, a sam napój powinien stać się lekko gazowany. To oznacza, że kombucha zaczęła pracować, a drożdże – przekształcać cukier w dwutlenek węgla.
Po wypiciu tego napoju czujemy się orzeźwieni i wzmocnieni. Kombucha stała się środkiem zapobiegającym wielu chorobom.
-wzmacnia organizm
-zapobiega przeziębieniom
-hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych
-reguluje przemianę materii
-reguluje ciśnienie krwi
-odtruwa organizm
-wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej
-zmniejsza objawy menopauzy
-dodaje siły i poprawia koncentrację
-wzmacnia organy:serce,oczy,stawy,skórę oraz włosy
-łagodzi objawy reumatyzmu
-zmniejsza ryzyko nowotworów
-przyspiesza perystaltykę jelit
-wpływa kojąco na układ nerwowy
-przywraca mikroflorę jelit po leczeniu antybiotykami
-pomaga w leczeniu łuszczycy
-zmniejsza poziom cholesterolu
-łagodzi objawy migreny
Podczas hodowli nie używamy metalowych przedmiotów – jedynie plastikowe i szklane!
*****************************************************************************
Kryształy japońskie – hodowla krok po kroku
WAŻNE!!!
Otrzymanym starterem z kryształkami należy zająć się OD RAZU PO ICH OTRZYMANIU!
Nie może on leżeć dniami lub tygodniami BEZ ZAINTERESOWANIA WŁAŚCICIELA!
Brak pielęgnacji kryształów japońskich skutkuje ich zgniciem i w rezultacie można je wyrzucić do kosza.
- Kryształy japońskie umieścić w plastikowym durszlaku.
- Następnie przepłukać je pod strumieniem zimnej wody.
- Umieść kryształy w plastikowym/szklanym, litrowym słoiku.
- Zalej kryształy niewielką ilością przegotowanej wody.
- Dodaj ok. 4 łyżek cukru, rozmieszaj do rozpuszczenia się cukru.
- Dopełnij roztwór zimną wodą do 1 litra (to w sumie 4 szklanki wody).
- Do wody dorzuć ok. 6 rodzynek (lub 2 suszone morele lub figi-raz w tygodniu wymieniamy na nowe).
- Słoik przykryj gazą, zabezpiecz gumką recepturką.
- Odstaw słoik w bezpieczne, ciepłe miejsce na 24-48 h.
- Odcedź kryształki na plastikowym durszlaku.
- Gotowy wodny kefir nadaje się do wypicia od razu (świeżość zachowuje do 24 h).
- Powtórzyć wszystkie kroki cyklu (zalać wodą, dodać cukier itd.)
ZASTOSOWANIE:
Kuracja powinna potrwać 5 - 6 miesięcy. Kryształy stosuje się do leczenia: wysokiego ciśnienia. dolegliwości
sercowych, nerwic, wszystkich schorzeń wewnętrznych oraz schorzeń skórnych. Prawdopodobnie zapobiegają
rozprzestrzenianiu się nowotworów. Po zakończeniu kuracji należy kryształy pielęgnować, a nie zużytą wodę wylewać.
Ponieważ kryształy japońskie bardzo trudnos zdobyć, nie należy ich niszczyć, lecz przekazać innym potrzebującym osobom.
SKUTECZNE - PRZY SCHORZENIACH:
dolegliwości układu nerwowego, wrzody wewnętrzne, bronchit, skleroza, zawały serca,
woreczek żółciowy, wątroba i nerki, żółtaczka zakaźna, żołądek i jelita, biegunki, zaparcia, anemia, różnego rodzaju wysypki,
egzemy, łuszczyca.
Algi zapobiegają procesom gnilnym materii w jelitach, dzięki czemu uzdrawiają i przedłużają życie.
DOZOWANIE:
nadpobudliwość nerwowa - l litr dziennie
wrzody żołądka - l litr dziennie
astma i bronchit - l litr dziennie (przy astmie należy używać dłuższy okres czasu)
anemia i białaczka - l litr dziennie (w cięższych przypadkach 2 litry dziennie)
wysypki i egzemy - 0,5 litra dziennie (oraz zewnętrznie natrzeć algami i czekać aż wyschnie)
zapalenie pęcherza - l litr dziennie
schorzenia nerek - l litr dziennie
schorzenia woreczka żółciowego - l litr dziennie (po 2-6 tygodniach zaleczone)
nadciśnienie - l litr dziennie normalizuje ciśnienie.
W przypadku schorzeń rąk i twarzy, myć je rano wodą z alg; po l do 2 tygodni zaleczają nawet najbardziej ., uparte" schorzenia skóry. Od niepamiętnych czasów mieszkańcy Kaukazu znają działanie alg morskich. Już jako dzieci piją wodę z alg i przeciętnie żyją do 110 lat. To jest jedyne miejsce na świecie, gdzie ludzie przy pełnym zdrowiu dożywają takiego wieku. Prof. Menkiw, który całe swoje życie poświęcił badaniom tych alg, stwierdził że w tym rejonie takie choroby jak gruźlica, rak, schorzenia żołądka zupełnie są nieznane. W Niemczech potwierdzał lecznicze działanie algi dr Drasek już przed 2 wojną światową. Algami uzdrawiał katary i schorzenia układu oddechowego, żołądka, chroniczne zapalenie jelit, zapalenie wątroby i kamienie żółciowe, choroby pęcherza i wspierał rekonwalescentów po ciężkich chorobach. Japońscy naukowcy stwierdzili, że algi powodują aktywność systemu immunologicznego organizmu w szczególności komórek tzw. "walczących" z T - lymphozytem, które mają niszczenie komórek nowotworowych. Algi znakomicie nadają się do usuwania zmarszczek lub jako odżywka dla włosów i skóry głowy. Bardzo dobre i widoczne efekty przynoszą stosowani nacieranie głowy algami np. w stanach łupieżowych, łuszczycowych.
Wysyłka od poniedziałku do środy .