GRZYBEK TYBETAŃSKI (KEFIROWY)
Przedmiotem aukcji jest 1 PEŁNA ŁYŻKA grzybka (na 200-250 ml mleka), nadwyżka mojej domowej hodowli z bieżącej produkcji.
Odpowiednio zabezpieczony na czas podróży grzybek wysyłam z niewielką ilością mleka w pojemniczku. Po otrzymaniu należy go przepłukać na sitku zimną wodą, umieścić w szklanym słoiku i zalać zimnym (nie gotowanym, nie UHT) mlekiem. Słoik zostawiamy w temperaturze pokojowej (nie na słońcu) na ok. 24 godziny, jeżeli temperatura w pokoju jest niższa niż 18 °C to proces fermentacji trwa dłużej i odpowiednio, jeśli wyższa niż 22-23 °C to szybciej. Mleko należy w ciągu doby 1-2 razy przemieszać żeby aktywność grzybka nie skupiała się tylko u góry słoika. Kefir będzie gotowy kiedy zgęstnieje.
Odcedzamy gotowy świeży kefir. Grzybek płuczemy, wkładamy do czystego słoika, zalewamy mlekiem i przygotowujemy kolejną porcję kefiru. Grzybek nie lubi kontaktu z metalem (sitko, łyżka). W ciągu około 2 tygodni grzybek zwiększa swoją objętość dwukrotnie, w miarę przyrostu grzybków należy zwiększać ilość mleka.
Cały proces można zobaczyć tu:
https://www.youtube.com/watch?v=KrAs4kyCUZc&feature=youtu.be
Na temat grzybka więcej info tu:
https://margarytka.blogspot.com/2014/06/grzybki-kefirowe.html?m=1
Zwykle kuracja (codzienne picie kefiru przed snem) trwa 20 dni, zatem 10 dni przerwy, wtedy przepłukany grzybek przechowujemy w zamrażarce w woreczku. Po rozmrażaniu zalewamy mlekiem i zaczynamy nowy kurs. Ja grzybek nie zamrażam i dalej robię kefir, który się przydaje np. do koktaili owocowych, naleśników. Gdy mamy przesyt kefiru, umieszczam słoik z grzybkiem w chłodzie żeby kefir powstawał wolniej.
Wysyłka Pocztą Polską - poniedziałek-wtorek żeby dotarł do nowego domu przed weekendem.
Po wysłaniu zawsze podaję numer przesyłki do śledzenia (e-mail).