Dzień dobry.
Mam do zaoferowania Grzybek do produkcji kefiru, który jest bardzo smaczny i zdrowy!
Grzybek tybetański to kultury bakterii i grzybów, które dodane do mleka powodują rozpoczęcie procesu fermentacji, w wyniku czego otrzymywany jest kefir. Kefir ma wiele dobroczynnych właściwości, a otrzymywany z użyciem grzybka tybetańskiego jest jeszcze zdrowszy od tradycyjnego.
Grzybek tybetański składa się w większości z bakterii kwasu mlekowego, bakterii kwasu octowego oraz drożdży. Wygląda podobnie do małych różyczek kalafiora, jest galaretowany w dotyku, ma nieregularne kształty i białą lub biało żółtawą barwę. Ziarna ma średnicę od około 0,2 do 2 cm.
Jak z nim postępować:
- Ziarno zalewamy mlekiem (świeżym lub pasteryzowanym, tzn z butelki, nigdy UHT)
- Słoik przykrywamy gazą/ściereczką, odstawiamy na 24h w temp. pokojowej
- Po 24h (jeśli chcemy kwaśniejszy to 48h) przelewamy przez plastikowe (nigdy metalowe!) sitko i mieszamy plastikową/drewnianą łyżką,
- Kefir przechowujemy w lodówce, spożywamy najlepiej do 24h.
- Ziarno przemywamy na sitku pod bieżącą wodą, zalewamy ponownie mlekiem.