GRZYBEK TYBETAŃSKI (KEFIROWY)
Oferuję 10 g grzybka (na 250 ml mleka), to jest nadwyżka mojej domowej hodowli z bieżącej produkcji.
Przepłukane w dniu wysyłki, odpowiednio zabezpieczone na czas podróży dorodne ziarna grzybka są z mlekiem w słoiku. Po otrzymaniu należy je przepłukać na sitku zimną (nie lodowatą) wodą, umieścić w szklanym słoiku i zalać mlekiem (nie gotowanym, nie UHT) o temperaturze pokojowej. Słoik zostawiamy w pokou (nie na słońcu) na ok. 24 godziny, jeżeli temperatura w pokoju jest niższa niż 20 °C to proces fermentacji trwa dłużej i odpowiednio, jeśli wyższa niż 22-23 °C to szybciej. Mleko należy w ciągu doby 1-2 razy przemieszać żeby aktywność grzybka nie skupiała się tylko u góry słoika. Kefir będzie gotowy kiedy zgęstnieje, wygląda raczej jak zsiadłe mleko i dopiero po przemieszaniu jak kefir.
Odcedzamy gotowy świeży kefir. Grzybek płuczemy, wkładamy do czystego słoika, zalewamy mlekiem i przygotowujemy kolejną porcję kefiru. Grzybek nie lubi kontaktu z metalem (sitko, łyżka). Z czasem grzybek zwiększa swoją objętość, w miarę przyrostu grzybków należy zwiększać ilość mleka.
Paczki nadaję w poniedziałek-wtorek (Poczta Polska), poniedziałek-czwartek (InPost) żeby dotarł do nowego domu przed weekendem.
Po wysłaniu zawsze podaję numer paczki do śledzenia (e-mail).
Zapraszam na inne moje aukcje. :)