Grzybek tybetański, ziarno kefirowe - 25 g
********************************************************************
Grzybek tybetański – słowem wstępu
Grzybek tybetański jest fermentowanym napojem kefirowym. Znany jest na świecie od setek lat, a o jego właściwościach leczniczych jako pierwsi przekonali się tybetańscy mnisi. Podobno to dzięki piciu kefiru z grzybka cieszyli się wybitnym zdrowiem i zachowali długowieczność.
Kuracja kefirem z grzybka tybetańskiego powinna trwać 20 dni. Co wieczór przed snem należy wypijać odcedzony kefir. Po 20 dniach zrobić 10-dniową przerwę. Kurację można prowadzić 5-6 miesięcy.
Regularne picie kefiru z grzybka tybetańskiego:
- poprawia przemianę materii – zwłaszcza przy zespole jelita drażliwego!
- oczyszcza i odtruwa organizm, sprzyja detoksykacji
- łagodzi wrzody żołądka i inne choroby przewodu pokarmowego
- zapobiega powstawaniu miażdżycy
- wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy
- pobudza działanie układu odpornościowego
- łagodzi objawy alergii
- oczyszcza układ moczowy, poprawia pracę nerek
- poprawia libido
- pomaga walczyć z bezsennością, wyczerpaniem i stresem
- dostarcza wielu witamin
- poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów
- dodatkowo … hamuje starzenie komórek
Grzybek tybetański – przeciwwskazania
- nietolerancja produktów mlecznych (nietolerancja laktozy)
- nadużywanie alkoholu
- stosowanie leków (zwłaszcza antybiotyków)
- osoby cierpiące na cukrzycę, stosujące preparaty insuliny (ryzyko hipoglikemii)
- ciąża – nie ma przeciwwskazań, ALE stosowanie kefiru lepiej skonsultować z lekarzem
Grzybek tybetański – hodowla krok po kroku
WAŻNE!!!
Otrzymanym starterem z grzybkiem tybetańskim należy zająć się OD RAZU PO ICH OTRZYMANIU!
Nie może on leżeć dniami lub tygodniami BEZ ZAINTERESOWANIA WŁAŚCICIELA!
Brak pielęgnacji grzybka tybetańskiego skutkuje jego zgniciem i w rezultacie można go wyrzucić do kosza.
- Wziąć szklany słoik, włożyć do niego 2 łyżeczki grzybka.
- Zalać 1 szklanką zwykłego, nieprzegotowanego mleka (1 łyżeczka grzybka = 150 ml mleka).
- Przykryć gazą, zabezpieczyć słoik gumką recepturką.
- Odstawić słoik na 24 h w temperaturze pokojowej (18-24 stopnie Celsjusza).
- Po tym czasie kefir przemieszać i grzybka odcedzić na sitku.
- Grzybka opłukać letnią wodą, ponownie umieścić w słoiku.
- Cykl powtórzyć.
Grzybek tybetański – PAMIĘTAJ!
Podczas hodowli nie używamy metalowych przedmiotów – jedynie plastikowe i szklane!
**************************************************************************
Wysyłka od poniedziałku do środy .